16.1 C
București
vineri, 16 mai, 2025

Turiștii europeni aleg experiențele în locul suvenirurilor

Pasiunea pentru aventură, gastronomie și wellness modelează tendințele de călătorie în 2025, în ciuda contextului economic și geopolitic instabil

Pasiunile și dorința de a trăi experiențe cu sens continuă să fie factori esențiali în modelarea industriei turismului, scrie Radio Eco Natura.

Cu toate acestea, cursul valutar și contextul geopolitic pot influența comportamentul de consum, relevă raportul anual de tendințe în turism, lansat de Mastercard Economics Institute (MEI), transmite Agerpres.

Europa rămâne una dintre cele mai populare destinații turistice din lume. Tradiția culinară bogată, diversitatea peisajelor și oferta tot mai vastă de experiențe wellness atrag turiști din întreaga lume”, spune raportul.

Documentul evidențiază factorii care influențează alegerile de călătorie din acest an, pe baza unei analize unice care combină datele agregate și anonimizate din tranzacții cu informații provenite din surse terțe.

Turismul experiențial câștigă teren în Europa: Italia, Polonia și gastronomia urbană în prim-plan

Potrivit raportului, Italia și Polonia sunt în creștere pe segmentul turismului axat pe welness.

Astfel, conform celui mai recent sondaj Mastercard Experience Economy în Europe, călătoriile, activitățile în aer liber și gastronomia se află în topul priorităților de cheltuieli pentru europeni în 2025 – un semnal clar al orientării către turismul experiențial.

Istanbul, Cannes și Interlaken sunt în topul orașelor preferate de gurmanzii internaționali.

Conform MEI, restaurantele din Istanbul au atras turiști din 67 de țări în 2024 – cel mai mare număr dintre cele 43 de orașe analizate.

Alte șase orașe europene de top pentru turismul culinar sunt Cannes (Franța), Interlaken (Elveția), Barcelona (Spania) și Dubrovnik (Croația), toate atrăgând vizitatori din întreaga lume datorită gastronomiei vibrante.

Regiunea nordică atrage turiști prin natură sălbatică și experiențe outdoor

Aventurile nordice câștigă popularitate la nivel global, mai transmite sursa citată.

Analizând marile parcuri naționale și impactul comerțului local asupra cheltuielilor turistice, MEI a descoperit că turismul de aventură este în plină expansiune în regiunea nordică, unde călătorii sunt atrași de frumusețea naturală a pădurilor, fiordurilor și liniștea activităților în aer liber.

Parcurile naționale din Finlanda se remarcă, reprezentând 7,1% din cheltuielile totale pentru călătorii transfrontaliere.

Alte țări europene unde parcurile naționale atrag o parte importantă din bugetul turiștilor sunt Elveția, Polonia, Franța și Norvegia.

Latest news
știri