Lucrările la cel mai scump drum judeţean din România, Transapuseana, din judeţul Alba, anunţate recent ca fiind încheiate, trebuie refăcute, în unele zone, după ce un audit al Curţii de Conturi a constatat că drumul nu respectă acordul de mediu eliberat de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Alba.
Broaștele rămân captive în camerele de cădere ale drumurilor, din cauza pereților verticali
Potrivit jurnaliştilor de la ziarulunirea.ro, doi amfibieni – Bombina bombina (buhaiul de baltă cu burtă roşie) şi Bombina variegata (buhaiul de baltă cu burtă galbenă) – nu pot ieşi din camerele de cădere construite la drumuri pentru a capta apele pluviale şi cele din izvoare, întrucât broasca poate sări, dar nu şi din apă.
Aceştia arată că unele dintre cele 58 de camere de cădere construite între kilomerii 5 şi 37, au pereţii realizaţi în unghi de 90 de grade, iar în cazul în care cad în aceste camere broaştele nu mai pot sări afară.
Constructorii care lucrează pe Transapuseana promit soluții pentru salvarea broaștelor captive în camerele de cădere
Soluţiile tehnice în astfel de cazuri sunt realizarea unor unghiuri de 45 de grade sau a unei ”scăriţe”, pentru ca broaştele captive să poată ieşi, scrie Radio Eco Natura.
Reprezentanţii firmei care a realizat lucrările au precizat pentru jurnaliştii locali că lucrările vor fi finalizate în cel mult o săptămână, mai spune sursa citată.