18.7 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

Declic: ”Imaginile cu camioanele ce transportă lemn rămân accesibile doar 30 de zile. Apoi pot fi șterse, la fel ca orice dovadă a unor posibile ilegalități”

Sistemul de monitorizare video în ceea ce privește transporturile de lemn trebuie să fie în SUMAL și trebuie să fie public

Declic a anunțat că organizația este aproape de a obține sistemul de monitorizare video a transporturilor de lemn pe care îl cere de aproape 3 ani.

Acest lucru ar face aproape imposibilă scoaterea din pădure a lemnului tăiat fără acte legale.

Declic: ”Toate transporturile ce ies din drumurile forestiere ar fi filmate. S-ar putea verifica instant dacă transportul e autorizat și dacă volumul de lemn corespunde înregistrărilor din SUMAL, sistemul electronic de urmărire a materialului lemnos”

Cu toate acestea, imaginile cu camioanele ce transportă lemn rămân accesibile doar 30 de zile. Apoi pot fi șterse, la fel ca orice dovadă a unor posibile ilegalități.

Este tot ce își poate dori mafia lemnului. Autoritățile vor cheltui sute de milioane de euro din PNRR, asta pentru că rețeaua de supraveghere video este finanțată prin acest program european. Când sistemul va fi pe poziții, vor anunța cu surle și trâmbițe că tot ce mișcă-n țara asta la ieșirea din păduri e filmat și că transporturile de lemn ilegal vor fi blocate. Dar nu va fi așa. Nu și dacă rețeaua de camere nu va fi integrată în SUMAL. Doar așa se poate automatiza totul, doar așa se pot emite alerte de fiecare dată când prin fața camerelor trece un camion care nu e autorizat să transporte lemn în acel moment și în acel loc”, se arată în comunicatul Declic.

Sistemul va fi cu adevărat eficient doar dacă imaginile capturate ar fi publice

Organizația cere să aibă acces la aceste imagini în aplicația Inspectorul pădurii, o aplicație din SUMAL, destinată publicului larg.

Hai să ne imaginăm ce s-ar putea întâmpla dacă sistemul video nu va fi parte din SUMAL și nu va fi public. Ne putem închipui că vor sta cu ochii pe imaginile video și angajați silvici cinstiți și că așa vor fi depistate unele transporturi ilegale. Acestea vor ajunge în presă și lumea va crede că în sfârșit se păzește pădurea cu mijloacele mileniului trei”, au mai punctat membrii organizației.

Există și oameni corupți în silvicultură care lucrează, de fapt, pentru mafia lemnului

Dacă aceștia vor fi cei ce verifică filmările, vor putea ignora faptul că prin fața camerelor au trecut transporturi ilegale.

După o lună vor șterge imaginile arhivate, pentru că legea va permite asta.

Prin urmare, se va fura aproape la fel de mult, dar românii vom avea iluzia că pădurile sunt în siguranță, pentru că sunt monitorizate video.

Declic: ”Nu mai trimitem obiecțiile printr-un mail pe care, poate, nu-l deschide nimeni. Scriem direct pe pagina de Facebook al ministrului Mediului”

Ministrul Mircea Fechet a preluat de puțin timp mandatul. Este un politician tânăr, ”pe val”, căruia îi pasă de imaginea pe care o are în ochii alegătorilor. Vom reuși însă doar dacă în următoarele zile sute de comentarii de la ultimele sale postări îi vor spune că sistemul de monitorizare video trebuie să fie în SUMAL și trebuie să fie public. Că orice altceva e praf în ochi. Dar trebuie să ne grăbim, consultările publice se încheie săptămâna aceasta”, au conclus membrii organizației.

spot_img
Latest news
știri