Romsilva și Salvamont Hunedoara au publicat mai multe fotografii făcute în Parcul Național Retezat, precizând că încă există numeroși turiști care aleg să arunce resturile și ambalajele în natură.
Mai mult, ”fenomenul” e întâlnit peste tot, atât Romsilva, cât și salvamontiștii făcând un nou apel pentru ca turiștii să nu mai abandoneze deșeurile în refugii montane sau în mijlocul naturii.
Romsilva: ”Dragi oameni ai muntelui, dacă ați urcat cu 5 kg de mâncare, cu siguranță puteți să coborâți cu 500 de grame de resturi si ambalaje”
”Colegii de la Salvamont Hunedoara i-au anunțat rangerii de la Parcul Național Retezat despre mizeria lăsată de turiști în anexa Refugiului Zănoaga, iar rangerii noștri de la administrația parcului, Alin Dăjulesc și Danciu Bogdan, au urcat pe munte pentru a igieniza locul. Totodată, au făcut mici eparații temporare la acoperișul refugiului, urmând a căra materialele necesare pentru a finaliza lucrarea”, se arată în comunicatul publicat de Regia Națională a Pădurilor.
Regia Națională a Pădurilor: ”Facem un nou apel către cetățeni să NU mai abandoneze deșeurile în natură ‼OMUL BUN NU LASĂ GUNOI PE DRUM!”
De ce e important să NU lăsăm deșeuri/gunoi în urma noastră:
- Minim impact uman!
- Vrem să păstrăm sălbăticia naturii și evităm apariția urșilor gunoieri care, în căutarea mâncării, ar sfâșia ulterior corturile și rucsacurile turiștilor.
- Aceste măsuri preventive de scoatere a deșeurilor din parc sunt luate atât pentru siguranța omului, cât și a locuitorilor permanenți din zonă.
Romsilva le reamintește turiștilor și aspectele legale.
Potrivit Legii 171/2010 cu modificările și completările ulterioare, Art. 12, alin. (2), lit. a), ”Constituie contravenţii silvice, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să constituie infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei până la 20.000 lei, aruncarea sau depozitarea în fondul forestier naţional a reziduurilor menajere, industriale, petroliere sau rezultate din prelucrarea lemnului, a substanţelor chimice şi a apei sărate. În acest caz, se aplică şi sancţiunea complementară de obligare a contravenientului de a aduce terenul de îndată la starea iniţială, pe cheltuiala sa”.