Un meteorolog american a declarat, citat de Reuters, că există o probabilitate de 71% ca fenomenul La Niña să se dezvolte în perioada septembrie-noiembrie.
Potrivit prognozei lunare a Centrului de Predicție Climatică (CPC) al Serviciului Național de Meteorologie, se așteaptă ca aceste condiții să continue până în intervalul ianuarie-martie anul viitor.
La Niña, un fenomen climatic caracterizat de temperaturi mai scăzute decât cele normale în centrul și estul Pacificului ecuatorial, este asociat atât cu inundații și secetă, cât și cu o frecvență crescută a uraganelor în Caraibe.
Se așteaptă ca La Niña să aducă mai puține ploi, înrăutățind condițiile de secetă care ar putea afecta agricultura la nivel global
Biroul meteorologic din Japonia a declarat că există o probabilitate de 60% ca fenomenul La Nina să se producă de acum până la iarnă în emisfera nordică, scrie Digi 24.
”Este posibil ca fenomenul tipic să nu se materializeze dacă semnalul este slab. Cu toate acestea, principala zonă de urmărit în ceea ce privește problemele legate de uscăciune și de reducerea producției agricole este cea din Argentina, Uruguay și sud-estul Braziliei în timpul verii”, a declarat Jason Nicholls, principalul meteorolog internațional al AccuWeather.
Paradoxul fenomenului: efectul temporar de răcire a atmosferei nu va împiedica o continuare a încălzirii globale
Fenomenul La Niña se va produce cu o probabilitate de 60% până la sfârşitul acestui an, însă efectul său temporar de răcire a atmosferei nu va împiedica o continuare a încălzirii globale, a declarat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), citată de agenţia EFE, preluată de Agerpres.
La Niña se produce ca urmare a reducerii temperaturilor de la suprafaţă în anumite zone ale Oceanului Pacific, însoţită adesea de modificări ale tiparelor de vânt, presiune atmosferică şi precipitaţii.