6.3 C
București
vineri, 18 octombrie, 2024

Europa în criză: Apele de suprafață, grav afectate de poluare

Doar 37% din apele de suprafață europene au o stare ecologică bună

Agenţia Europeană de Mediu (AEM) a precizat că doar 37% din apele de suprafaţă din Europa se află într-o stare bună sau foarte bună de sănătate ecologică.

Prin urmare, statele din Europa trebuie să îşi gestioneze mai bine resursele acvatice pentru a le garanta cetăţenilor săi o apă de bună calitate, a avertizat agenția citată de AFP, transmite Știri pe Surse.

Sănătatea apelor europene nu este bună. Apele noastre se confruntă cu o serie de provocări fără precedent, care ameninţă securitatea apei în Europa”, a declarat directoarea AEM, Leena Yla-Mononen, într-un comunicat.

Europa riscă să rămână fără apă

În ceea ce priveşte sănătatea chimică a apelor de suprafaţă, aceasta este bună doar în 29% din cazuri, comparativ cu 77% pentru pânzele freatice, din care provine cea mai mare parte din apa potabilă consumată de europeni.

O bună sănătate chimică înseamnă absenţa poluării excesive cu nutrienţi şi substanţe chimice nocive.

Apa de suprafaţă este ameninţată de poluarea atmosferică (arderea cărbunelui, emisiile generate de vehicule, etc.) şi de agricultură, un sector care deversează cantităţi mari de deşeuri ce contaminează solurile.

Reducerea consumului de apă şi restabilirea ecosistemelor trebuie să fie priorităţi ale guvernelor

Trebuie să ne dublăm eforturile pentru a restabili sănătatea preţioaselor noastre râuri, lacuri, ape costiere şi a altor corpuri de apă şi pentru a ne asigura că această resursă vitală este rezilientă şi sănătoasă pentru generaţiile viitoare”, a adăugat Leena Ylo-Mononen, potrivit sursei citate.

spot_img
Latest news
știri