2.6 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Cinci sisteme de captare a deșeurilor au fost amplasate pe râurile Argeș, Dâmbovița, Ialomița, Jiu și Mureș

Cinci sisteme de captare a deşeurilor plutitoare au fost amplasate pe râurile Dâmboviţa, Ialomiţa, Argeş, Jiu şi Mureş în cadrul campaniei „Apa care are grijă de ape".

Administraţia Naţională Apele Române a avut doi parteneri în această acțiune. Este vorba despre Asociaţiei CSR Nest din Bucureşti și Dorna.

Proiectul „Apa care are grijă de ape” s-a desfăşurat în mai multe etape. În primăvara acestui an, pe râurile Ialomiţa şi Dâmboviţa au fost instalate, dispozitive de colectare de tip „Litter Trap”, capcane realizate din plastic colectat de pe ape şi reciclat ulterior. A doua fază a proiectului, încheiată în luna noiembrie ac, s-a derulat pe râurile Argeş, Jiu şi Mureş, unde au fost instalate dispozitive de tip Log Boom, transmit organizatorii.

Astfel, șansele ca râurile să devină mai curate sunt mult mai mari datorită acestor dispozitive.

Colectarea deșeurilor se face cu ajutorul unor braţe plutitoare, întinse pe lăţimea râului, pentru a acoperi o suprafaţă cât mai mare, deşeurile captate fiind direcţionate către o „capcană” de unde, odată colectate, nu mai pot scăpa înapoi pe suprafaţa apei, în timp ce Log Boom este o soluţie simplificată şi adaptată la specificul geografic şi hidrologic (debit, lăţime, adâncime, rezistenţa malurilor etc.) al acestor râuri, astfel încât dispozitivele să funcţioneze în condiţii optime şi la capacitate maximă, explică inițiatorii acestui proiect, citați de Agerpres.

Cinci sisteme de captare a deșeurilor au fost amplasate pe râurile Argeș, Dâmbovița, Ialomița, Jiu și Mureș

Dispozitivele de colectare sunt de tip „log boom”, ancurate de țărmuri, vor pluti pe apa și vor retine plasticul, pet-urile, gunoaiele aruncate cu inconștienta pe ape. Pe Argeș, capcana este montată în dreptul localității Bascov, pe Mureș, la intrarea în Reghin și pe Jiu, în Rovinari”, au explicat reprezentanții Asociației CSR Nest, prin intermediul unui comunicat. Râurile au fost selectate în urma voturilor primite de la cetățeni, iar în perioada următoare se dorește ca dispozitivele moderne de colectare a deșeurilor să ajungă pe apele din întreaga țară.

În cadrul campaniei „Apa care are grijă de ape”, iniţiatorii îşi propun ca, până în 2030, să recupereze o cantitate de ambalaje egală cu cea pe care o pun pe piaţă.

Poluarea apei, un adevărat dezastru: Un gest simplu, un rezultat mare

Din păcate, imaginile cu peturile care plutesc în apele României sunt des întâlnite. Apa poluată a devenit o problemă reală în ultimii ani, atât pentru Mediul înconjurător, cât și pentru sănătatea publică. Aceasta afectează buna funcționare a vegetației, a vieții acvatice și animale, dar și organismul uman. Toți putem milita pentru combaterea poluării, însă, acțiunile vor face diferența. Autoritățile și cetățenii ar trebui să găsească un drum comun, astfel încât prevenția să primeze. Astfel, un gest simplu poate fi un rezultat mare: un pet reciclat, mai puțin plastic în apă, mediu marin neafectat.

În România, 16 dintre cele mai importante ape sunt poluate cu particule mici de plastic, potrivit primului raport național pe această temă.

Rezultatele analizelor efectuate pe cele 21 de ape dulci indică prezența microplasticului în toate probele analizate și evidențiază nevoia de noi studii cantitative pentru râurile mari din România, recunoaște chiar Apele Române.

spot_img
Latest news
știri