16.1 C
București
luni, 16 septembrie, 2024

România va proteja populația de animale sălbatice, dar și micile comunități agricole

Anunțul a fost făcut la Bruxelles de ministrul Mediului, Mircea Fechet

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet a declarat că România a luat toate măsurile pentru a menţine o populaţie viguroasă de carnivore mari, inclusiv urşi.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Consiliului Informal de Mediu care s-a desfășurat la Bruxelles, la începutul săptămânii.

În egală măsură, vor beneficia de protecție activitățile umane în cadrul micilor comunități agricole și de vânătoare care se suprapun cu habitatele naturale ale marilor carnivore

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) precizează că prin cei peste 15.000 până la 16.000 de urşi în UE, populaţia acestei specii este în creştere, situație ce duce la conflicte cu comunităţile locale de agricultură şi vânătoare.

În România, în ultimii ani, a crescut numărul interacţiunilor nedorite dintre om şi urs, ceea ce a dus la pagube materiale şi chiar la decese umane. În 2018 a fost aprobat un Plan naţional de acţiune al României pentru conservarea populaţiei de urs brun. În acest moment, se dezvoltă proiectul „Implementarea Planului Naţional de Acţiune pentru conservarea ursului brun în România”, finanţat prin LIOP”, a explicat Mircea Fechet, potrivit Agerpres.

România are nevoie de acțiuni din partea Comisiei Europene

Ministrul Mediului a punctat că partea română a îndemnat Comisia Europeană: să lanseze, aşa cum s-a făcut pentru populaţia de lup, un apel de colectare a datelor actualizate despre populaţia de urşi la nivelul UE, inclusiv despre conflictele cu activităţile umane şi atacurile asupra animalelor şi oamenilor.

Mai mult, Comisia Europeană  trebuie să ”reexamineze situaţia dacă şi în ce măsură legislaţia actuală este adecvată şi practică pentru a aborda ameninţarea crescândă a carnivorelor mari, în special a urşilor, păstrând în acelaşi timp obiectivul legal general de a atinge şi menţine o stare de conservare favorabilă pentru specii, pentru a introduce, acolo unde este necesar, o flexibilitate suplimentară, având în vedere situaţia specifică a fiecărui stat-membru”, a concluzionat oficialul.

spot_img
Latest news
știri