16.8 C
București
marți, 8 octombrie, 2024

România ocupă locul doi în Europa în privința poluării cu particule în suspensie (PM2.5)

Poluarea este mai intensă în timpul iernii

România se clasează pe locul doi în Europa în privința poluării cu particule în suspensie și compuși organici volatili, arată un nou studiu publicat de Ziarul Bursa.

Conform datelor centralizate în cadrul primului proiect Global Air Quality Connected Data realizat de compania Dyson, România se situează pe poziția a doua în Europa la nivelul poluării cu particule în suspensie (PM2.5) și compuși organici volatili (COV).

Timp de zece luni pe an, nivelul poluării din interiorul clădirilor din România îl depășește cel înregistrat în aerul exterior

Studiul a analizat datele privind calitatea aerului din spațiile interioare, colectate de peste 2.5 milioane de purificatoare de aer Dyson interconectate.

Conform sursei citate, în două treimi dintre țările analizate, nivelurile medii anuale de particule în suspensie (PM2,5) în spațiile interioare au fost mai ridicate în comparație cu cele din mediul exterior, înregistrându-se acest fenomen în anul 2022.

Astfel, în România, se constată că timp de zece luni pe an, poluarea aerului în interiorul clădirilor depășește poluarea înregistrată în aerul liber.

Nivelul mediu lunar de PM2.5, înregistrat în spaţiile interioare în toate ţările analizate, a depăşit recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind expunerea pe termen lung, timp de cel puţin şase luni pe an.

Alături de alte state, Canada, Danemarca, Irlanda şi Ţările de Jos au fost în topul depăşirilor în fiecare lună a anului.

Particulele PM2.5 au până la 2.5 microni în diametru, în comparaţie cu un fir de păr uman care are, în medie, un diametru de aproximativ 70 de microni.

Particulele invizibile pot fi inhalate

Aceste particule nu sunt vizibile cu ochiul liber, pot fi inhalate şi fac obiectul unui domeniu în care activităţile de cercetare ştiinţifică şi de sănătate sunt în creştere.

Printre sursele acestor particule se află: lemne care ard sau gătitul şi încălzirea pe gaz, polenul, blana animalelor de companie şi praful.

spot_img
Latest news
știri