11.3 C
București
vineri, 17 mai, 2024

Sarea de bucătărie conține o cantitate șocantă de microplastic

Un studiu recent condus de Universitatea Andalas din Indonezia a stârnit îngrijorări cu privire la prezența microplasticului în sarea de bucătărie. Știrea vine ca un ecou al recentei cercetări care a descoperit cantități uriașe de microplastic în apa îmbunteliată, conform Earth.com.

Noua cercetare a implicat 21 de mărci de sare de masă. S-a demonstrat că fiecare conținea microplastice, inclusiv fragmente, fibre și pelete. Aceste molecule sunt asociate cu riscuri grave pentru sănătate, inclusiv cancer, boli de inimă, demență și probleme de fertilitate.

Studiul, publicat în Global Journal of Environmental Science and Management, subliniază că contaminarea sării poate apărea în timpul extracției apei de mare și în procesele de fabricație.

Cercetarea este deosebit de relevantă pentru Statele Unite ale Americii, Singapore și Republica Cehă. Indonezia exportă cea mai mare parte a sării marine în aceste țări.

Sarea de masă, plină de fragmente de microplastic

Metodologia studiului a presupus examinarea a 50 de grame de sare de la fiecare marcă. Sarea a fost amestecată cu apă pentru a îndepărta impuritățile organice, încălzită și agitată.

După ce sarea s-a dizolvat, materialul rămas a fost examinat la microscop. Echipa a detectat până la 33 de microplastice per kilogram de sare de bucătărie.

Cercetătorii au identificat patru tipuri de microplastice după formă, dimensiune și culoare. Ei au descoperit că fragmentele erau cel mai comun tip de microplastic, urmate de fibre, filme și pelete. Negrul a fost culoarea predominantă printre particule.

În plus, echipa a identificat patru tipuri de polimeri prezenți în microplastice:

  • polietilenă (PE) – utilizat în rășini sintetice;
  • polipropilenă (PP) – utilizat în materiale plastice robuste, rezistente la căldură;
  • tereftalat de polietilenă (PET); – utilizat în fibre de îmbrăcăminte și recipiente pentru lichide și alimente;
  • poliester – utilizat în materiale din fibre artificiale;

Și sarea de bucătărie din Spania conține microplastic, a descoperit uns tudiu anterior

În special, studiul a ales să nu dezvăluie numele mărcilor de sare testate pentru a menține confidențialitatea. Această cercetare face parte dintr-un număr tot mai mare de dovezi care evidențiază prezența pe scară largă a microplasticelor în produsele de zi cu zi.

Un studiu similar realizat de Universitatea din Alicante în 2017 a găsit până la 280 de molecule per kilogram de sare din Spania, un alt exportator important de sare în SUA.

spot_img
Latest news
știri