11.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Intervenție de urgență în Miercurea Ciuc: barajele castorilor, distruse de precipitaţii

Apele Române au intervenit în cursul zilei de vineri la acumularea Șuta, la marginea municipiului Miercurea Ciuc.

Câteva zeci de muncitori au fost prezenți, după ce barajele castorilor, distruse de precipitaţiile din ultima perioadă, au blocat scurgerea apelor în albia râului Fitod, afluentul râului Olt.

Administraţia Naţională „Apele Române”  a transmis, printr-un comunicat de presă, că nivelul apei lacului a crescut. Astfel, s-a ajuns la o capacitate de peste 70%, fiind nevoie de o intervenţie de urgenţă.

Nivelul apei a scăzut cu aproximativ 1 metru

Echipele formaţiilor de lucru de la SGA Harghita şi ABA Olt au intrat în alertă şi de mai bine de două zile intervin cu trei motopompe de mare capacitate. În prima parte a intervenției, au reuşit să scadă nivelul apei cu circa 1 metru.

Pentru că săptămâna viitoare sunt prognozate precipitaţii, utilajele de intervenţie au fost suplimentate cu încă o motopompă, care va ajunge în curând de la colegii noştri de la Dobrogea-Litoral. La operaţiunile de intervenţie participă şi echipele ISU Olt şi cele ale operatorului de apă-canal din zonă”, se arată în comunicatul menţionat.

De asemenea, la fața locului a fost prezent și directorul Administraţiei Bazinale de Apă Oltul, Gabriel Abos. Acesta a explicat jurnaliștilor că  că barajele castorilor au blocat golirea de fund a acumulării Şuta, existând riscul unei deversări necontrolate.

Riscul: ruperea barajului din Miercurea Ciuc

De două zile, echipele de intervenţie rapidă de la Administraţia Bazinală de Apă ‘Olt’, formaţiile de intervenţie rapidă de la Braşov, de la Harghita, lucrează la deblocarea golirii de fund a acumulării Şuta. Acumularea este pusă la uscat din 2007, dar ca urmare a activităţii castorilor, golirea de fund a fost blocată cu material vegetal şi construcţii de castori, punând în pericol exploatarea acesteia. Astăzi am reuşit să deblocăm golirea de fund, sperând ca până mâine dimineaţă să scădem nivelul apei în mod corespunzător, să putem să punem iarăşi la uscat această acumulare, întrucât în curând încep lucrările de reabilitare şi punere în siguranţă a acestei lucrări, printr-o investiţie a Administraţiei Naţionale „Apele Române”. (…) Riscul era ca partea din Miercurea Ciuc care este în aval de această lucrare, deci zona Jogodin, să fie afectată de o eventuală undă de rupere a barajului”, a declarat Gabriel Abos.

Mai mult, Gabriel Abos a maiadăugat că în momentul în care a început intervenția de urgență, o canititate de aproximativ de 180.000 de metri cubi de apă era acumulată în lac.

Echipele de intervenţie vor continua acţiunile, astfel încât apa să fie tranzitată în condiţii de siguranţă

Administraţia Naţională „Apele Române” a precizat că locuitorii judeţelor Harghita şi Covasna sunt adesea expuşi riscului de inundaţii, un factor care contribuie la creşterea acestui risc fiind barajele pe care castorii şi le construiesc în cuveta lacurilor sau pe cursurile de apă. Adesea distruse de viituri, acestea obturează secţiunile de scurgere ale apelor şi pot provoca inundaţii cu puternic impact local, menționează G4 Media.

Nu vorbim cu plăcere, pentru că este vorba de un prieten de-al nostru, hidrotehnician, dar care lucrează fără autorizaţie de construire şi cam pe unde vrea el”, a mai adăugat Gabriel Abos, citat de Agerpres.

Directorul Administraţiei Bazinale de Apă Oltul a concluzionat că pericolul este realizat de lucrările realizate în mod necontrol. Astfel, sunt afectate lucrările care asigură tranzitarea debitelor prin localităţi, creând pericol de inundaţii sau existând situaţii de rupere a digurilor de apărare.

Ne pare rău să vorbim aşa, dar au început să ne creeze probleme deosebite”, a spus Gabriel Abos, relateaza Agerpres.

Latest news
știri