12.1 C
București
vineri, 29 martie, 2024

Clima devine literă de lege în Noua Zeelandă

În Noua Zeelandă, banul nu este mai presus de lege, iar transparența este factorul decisiv: băncile vor fi obligate să facă public impactul investițiilor asupra schimbărilor climatice.

Este vorba despre o nouă lege, lege care pune natura pe prim-plan și o lege în premieră. Astfel, Noua Zeelandă devine primul stat din lume care a adoptat o lege concepută pentru a face sectorul financiar mai transparent, atunci când vine vorba de mediu.

David Clark, ministru al comerțului, a spus că legea va face publicarea efectelor climatice obligatorie pentru bănci, companii de asigurări și firme de investiții, menționează Descoperă.ro.

Suntem prima țară din lume care introduce această lege. Asta înseamnă că avem oportunitatea de a fi un conducător real și de a deschide calea pentru alte țări care pot face publicarea informațiilor legate de mediu obligatorii”, a mai precizat Clark.

Clark a adăugat că legea va forța instituțiile financiare să ia în considerare impactul real pe care investițiile lor le au asupra climei. De asemenea, publicul va putea să le măsoare performanțele, mai arată sursa citată.

Este important ca fiecare parte din economia Noii Zeelande să ne ajute să reducem emisiile și să trecem la un viitor mai puțin dependent de carbon. Această legislație va garanta că organizațiile financiare vor divulga și în cele din urmă acționa împotriva schimbărilor climatice”, a mai subliniat ministrul.

Legislația a fost introdusă luni și, dacă va fi aprobată, publicarea efectelor asupra climei va deveni obligatorie până în 2023, mai arată Descoperă.ro.

”Riscurile climatice vor deveni o parte integrală a deciziilor financiare”

James Shaw, ministrul mediului, a spus că raportările anuale vor evidenția, cel mai probabil, că investițiile dependente de carbon vor deveni mai puțin atractive, în timp ce măsurile pentru reducerea emisiilor vor fi implementate, potrivit Science Alert.

Pur și simplu nu putem atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050, dacă sectorul financiar nu știe ce impact au investițiile sale asupra climei. Prin această lege, riscurile climatice vor deveni o parte integrală a deciziilor financiare”, a concluzionat Shaw.

Latest news
știri