-1.1 C
București
luni, 23 decembrie, 2024

Trofee pentu fotografi, nu pentru vânători: cele mai frumoase, dar și cele mai amenințate cinci specii

Le vrem fotografiate, nu vânate. Vrem să le vedem, să le admirăm, nu să dispară și, în niciun caz, să devină trofee.

Un proiect axat pe fotografie a reușit să transforme prada în artă, iar fotografii rescriu lista cu cele cinci cele mai mari animale amenințate de vânători, arată The Guradian.

Artă și viată, nu trofee: elefantul, leul, ursul polar, gorila și tigrul

Pentru vânătorii de trofee, cele cinci exemplare sunt cele mai periculoase animale de ucis, iar un proiect de fotografie a transformat semnificația fotografierii, creând o nouă listă cu cele mai fantastice cinci creaturi de ”prins” pe cameră.

Peste 50.000 de oameni din întreaga lume au votat pentru animalele pe care le-au considerat cele mai frumoase. Creaturile încoronate sunt elefantul, leul, ursul polar, gorila și tigrul, toate acestea fiind specii cheie, listate de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Aceste specii sunt fie pe cale de dispariție critică, fie vulnerabile.

Foto: Marsel van Oosten

Ca parte a proiectului, aceste animale sunt promovate ca ambasadori globali pentru toată viața sălbatică și dificultățile cu care se confruntă.

Camera foto: unica armă pe care ar trebui să o vadă animalele

Peste 250 de fotografi, conservatori și organizații caritabile pentru animalele sălbatice au susținut inițiativa care durează un an. Printre aceștia se numără inclusiv Moby, Ben Fogle, Jane Goodall și Joanna Lumley. Proiectul își propune să utilizeze fotografia pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la amenințările la adresa vieții sălbatice din cauza pierderii habitatului, braconajului, conflictelor umane, comerțului ilegal cu animale sălbatice și situației de urgență climatică.

Foto: Nelis Wolmarans

Turismul fotografic ar putea aduce bani pentru a plăti lucrări de conservare, creând o alternativă pozitivă la vânătoarea de trofee, a declarat fotograful Graeme Green, care a organizat inițiativa. Deși Green ar dori să vadă un viitor fără vânătoare de trofee, New Big 5 nu este o campanie de vânătoare anti-trofee. ”Adevărata misiune a proiectului este de a folosi această idee pentru a determina oamenii să gândească și să vorbească despre viața sălbatică”, a spus el.

Planeta: plută de salvare pentru noi, pentru animale, dar și pentru plante

În timp ce marile specii fotografiate sunt privite ca niște ambasadori ai vieții sălbatice, trebuie să creștem gradul de conștientizare cu privire la toate creaturile, la tot ceea ce există pe Terra” a declarat fotograful Ami Vitale, un alt contribuitor la proiect.

Mai mult, fotograful a precizat că această planetă este singura noastră plută de salvare comună și suntem împreună pe ea. Plantele și animalele sunt colegii noștri de călătorie și singurii noștri prieteni din acest univers.

spot_img
Latest news
știri