17.1 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Egiptul Antic și pisica: de la animal sacru, la animal sacrificat

Sunt parte din Egiptul Antic, sunt asociate cu faraonii, cu zeii, iar Sfinxul de la Giza are, el-însuși, un corp felin și capul unui rege sau al unui zeu. Egiptenii antici sunt cunoscuți pentru dragostea lor pentru feline. Cu toate acestea, de la dragoste la obsesie, rămâne un singur pas.

Numeroase artefacte care înfățișează pisici au supraviețuit de pe timpul faraonilor, precizează publicația Descoperă.

În același timp, arheologia a demonstrat că nenumărate pisici au fost mumificate, iar egiptenii antici au fost primii oameni care s-au gândit să înființeze un cimitir al animalelor.

Cimitirul, vechi de 2.000 de ani, conține multe feline care au fost îngropate cu zgărzi remarcabile, confecționate din fier și decorate cu mărgele.

Loiale, dar independente, pisicile i-au fascinat mereu pe egipteni, i-au făcut să le considere reale zeități sau creaturi speciale, mereu iubite pentru abilitățile lor de vânătoare.

Copiii din Egiptul Antic, porecliți în funcție de numele pisicilor

Acestea erau adorate atât de mult încât egiptenii antici își numeau sau porecleau copiii după feline, inclusiv numele „Mitt” (ce înseamnă pisică) pentru fete. Nu este clar momentul în care pisicile domesticite au apărut în Egipt, însă arheologii au găsit morminte de feline care datează din 3800 î.Hr.

S-au făcut numeroase cercetări care au demonstrat că există doar un mic pas între dragostea egiptenilor pentru feline și o obsesie nocivă. Conform publicației, existau industrii întregi devotate creșterii a milioane de pisici care să fie ucise și mumificate astfel încât oamenii să fi fost înmormântați alături de acestea, între 700 î.Hr. și 300 e.n.

În urma unui studiu publicat anul trecut în jurnalul Scientific Reports, oamenii de știință au desfășurat analize cu raze X asupra animalelor mumificate, printre care și o pisică.

Astfel, cercetătorii au reușit să obțină o imagine detaliată a structurii scheletice și materialele folosite în procesul de mumificare, mai arată sursa citată.

Pisica: între animal de companie și sacrificiu adus zeilor

Rezultatele i-au surprins pe oamenii de știință: felina era mult mai mică decât s-ar fi așteptat, iar materialul cu care era împachetată arăta un proces deosebit de minuțios.

Era o pisică foarte tânără, iar 50% din mumie erau alcătuită din materialul de împachetat. Atunci când am văzut-o pe ecran, ne-am dat seama că era încă tânără atunci când a murit, ba chiar avea mai puțin de 5 luni atunci când gâtul său a fost rupt”, a spus Richard Johnston, autorul studiului și cercetător la Universitatea Swansea din Regatul Unit.

Foto: Descoperă.ro

A fost destul de șocant. Pisicile erau adesea crescute doar pentru acest scop. Existau ferme care erau dedicate exclusiv vânzării de pisici”, a mai adăugat Johnston, citat de Live Science.

Mary-Ann Pouls Wegner, profesor asociat de arheologie egipteană la Universitatea din Toronto, a explicat că totul se datorează faptului că multe dintre creaturi erau oferite drept sacrificiu votiv zeilor din Egiptul Antic. De asemnea, era și o modalitate de a potoli sau căuta ajutor de la zeități, pe lângă rostirea rugăciunilor.

spot_img
Latest news
știri