30.7 C
București
miercuri, 26 iunie, 2024

O nouă sursă de energie regenerabilă – algele

Oamenii de știință au reușit să producă energie cu ajutorul algelor.

Schimbările climatice împing societatea să caute alternative fiabile la combustibilii fosili. Așa s-a descoperit o potențială sursă de energie regenerabilă oarecum neobișnuită: algele, scrie IFL Science.

Algele sunt printre cele mai fotosintetice organisme de pe Pământ. Ele folosesc lumina soarelui, apa și carbonul pentru a produce oxigen și … energie. Dacă se va reuși exploatarea acestui proces, pe lângă sursa de energie produsă, se va elimina și dioxidul de carbon în timpul procesului.

Dar nu mai e nevoie de un dacă, deoarece cercetătorii de la Optical-Bio Microsystems Lab de la Universitatea Concordia chiar au reușit.

Fotosinteza produce oxigen și electroni. Modelul nostru captează electronii. Asta ne permite să generăm electricitate”, a declarat Kirankumar Kuruvinashetti, primul autor al studiului, într-un comunicat.

Instalația care produce energie regenerabilă din alge

Modelul este format din două camere, una un anod și cealaltă un catod. Fiecare măsoară doar 2 centimetri lungime și lățime și doar 4 milimetri grosime. Cele două camere sunt separate printr-o membrană special concepută.

Algele sunt suspendate într-o soluție în camera anodică și, odată ce au fotosintezat, încep să elibereze electroni. Aceștia sunt captați de microelectrozi care rulează pe ambele părți ale membranei. Apoi, microelectrozii conduc electronii, generând curent electric.

În prezent, generarea de energie nu este suficientă pentru a concura cu alte surse de energie regenerabilă, cum ar fi celulele fotovoltaice. Este însă suficientă pentru dispozitivele de putere mică. Cercetătorii cred totuși că procesul are încă foarte mult potențial, iar asta vine în trei moduri principale.

În primul rând, ar fi o sursă de energie deosebit de „curată”. Procesul nu numai că nu emite carbon, dar „este o tehnologie de emisie negativă de carbon: absoarbe dioxidul de carbon din atmosferă și îți dă curent. Singurul său produs secundar este apa”, a explicat Kuruvinashetti.

În al doilea rând, procesul nu necesită lumina directă a soarelui pentru a funcționa.

Cercetătorii cred, de asemenea, că utilizarea algelor în acest fel este mai sigură și mai durabilă decât alte procese existente de producere a energiei regenerabile.

spot_img
Latest news
știri