16.1 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Legumele proaspete sau congelate – care au mai mulți nutirenți?

Te-ai gândit vreodată că legumele proaspete au mai multe beneficii decât legumele congelate. În cele de mai jos vei afla că diferențele nu sunt atât de semnificative.

Tot mai mulți oameni au început să-și schimbe obiceiurile de cumpărături, odată cu creșterea costului vieții. Adesea, legumele congeate sunt mai ieftine decât cele proaspete și sunt mai preferate de clienți, scrie IFL Science.

Este evident că legumele proaspete și crocante sunt delicioase. Cu toate acestea, nivelurile lor de nutrienți s-ar putea să nu fie pe atât de mari pe cât te aștepți.

Imediat ce sunt culese, legumele încep să-și piardă nutrienții. Asta se întâmplă pentru că la recoltare sunt separate de sursa lor de nutrienți. Pentru a încerca să se mențină în viață, celulele din legume respiră într-un ritm mai alert. Acest lucru ce poate duce la pierderea de nutrienți.

Prin urmare, depinde de cât de repede le consumi după recoltare. Odată cu creșterea vertiginoasă a prețurilor de la supermarketuri, unii oameni au început să-și cultive propriile legume sau să le obțină din grădinile comunitare.

Într-o lume ideală, pentru a profita la maximum de legumele proaspete, acestea ar trebui consumate în câteva zile.

„După patru, cinci sau șapte zile, este o ecuație complet diferită”, a declarat Gene Lester, fiziolog de plante și lider de program național pentru Departamentul de Agricultură al SUA, pentru CNN Health.

Legumele congelate, comparație cu legumele proaspete

Degradarea legumelor a determinat direcționarea lor către congelare. Legumele congelate sunt în general considerate a avea un conținut mai mare de nutrienți, deoarece sunt congelate la scurt timp după ce au fost culese.

Cu toate acestea, există o sugestie că legumele congelate ar putea avea un conținut mai scăzut de vitamina C. Lipsa vitaminei C se datorează faptului că legumele congelate sunt albite, un proces care implică opărirea lor rapidă în apă clocotită sau abur și apoi răcirea la fel de rapidă.

Se crede că albirea ajută la prevenirea pierderii aromei și a acelei decolorări. Face acest lucru prin inactivarea enzimelor din legume, ceea ce nu ar putea fi obținut doar prin congelare. Vitamina C, totuși, se poate degrada și la căldură.

Odată ce o legumă e înghețată, s-ar putea să nu mai existe vreo pierdere.

Un studiu din 2015 care a examinat retenția de vitamine a opt fructe și legume diferite nu a găsit diferențe semnificative de vitamina C între spanac, morcovi, mazăre și broccoli proaspăt și congelat. S-a descoperit chiar că porumbul congelat și fasolea verde au niveluri mai mari de vitamina C decât cele proaspete.

Studiul de mai sus a mai constatat că, în general, conținutul de vitamine din legumele congelate a fost comparabil – și uneori chiar mai mare – decât cel proaspăt.

Legumele sunt pline de fibre, alături de vitamine și minerale și oferă tot felul de beneficii. În plus, fac digestia mai bună, sprijină sistemul imunitar și sporesc energia.

Așadar, dacă ești în dubiu ce să alegi între proaspăt și congelat, alege ceea ce funcționează cel mai bine la tine.

spot_img
Latest news
știri