28.5 C
București
miercuri, 26 iunie, 2024

Zăcământ uriaș de pământuri rare, descoperit în inima unui vulcan antic norvegian

În Norvegia a fost descoperit un zăcământ uriaș de pământuri rare.

Complexul Fen Carbonatite poate fi cheia Europei pentru un lanț de aprovizionare sigur cu elemente rare. Un zăcământ uriaș s-a descoperit în situl norvegian, potrivit Live Science.

Inima unui vulcan antic din Norvegia găzduiește cel mai mare depozit de elemente de pământuri rare din Europa, potrivit companiei miniere Rare Earths Norway.

Compania a publicat recent un raport despre zăcământ. Se pare că există aproximativ 8,8 megatone de oxizi de pământuri rare în aflorimentul norvegian. Dintre acestea, se estimează că aproximativ 1,5 megatone sunt magneți de pământuri rare, care se utilizează la turbinele eoliene și vehiculele electrice.

„Estimarea resurselor subliniază potențialul zăcământului de a fi cu adevărat transformator. Poate sprijini un lanț valoric sigur al pământurilor rare pentru Europa”, a declarat CEO-ul Rare Earths Norway, Alf Reistad, într-un comunicat.

Zăcământ uriaș de pământuri rare, descoperit în Norvegia

Depozitul, cunoscut sub numele de Complexul de Carbonatită Fen, se află la sud-vest de Oslo, lângă Lacul Norsjø. Cu aproximativ 580 de milioane de ani în urmă, complexul reprezenta coșul unui vulcan activ. Acum, partea superioară a vulcanului s-a erodat, iar coșul plin de magmă ajuns la suprafață are un diametru de aproximativ 2 kilometri.

Magma s-a solidificat în carbonatit, care este rocă plină de minerale care poartă anumite forme de molecule de carbonat. Potrivit Rare Earths Norway, această magmă topită deține elemente de pământuri rare importante din punct de vedere economic. Printre acestea se numără neodimul – un element metalic folosit pentru a face magneți – și praseodimiul, folosit și în magneți, precum și în alte aplicații, cum ar fi motoarele de avioane.

Estimarea companiei miniere se concentrează doar pe partea superioară a vulcanului antic, până la 468 de metri sub nivelul mării. Potrivit declarației companiei, există probabil depozite până la aproximativ 1.000 de metri sub nivelul mării.

Compania intenționează să continue forajul de explorare. De asemenea, se va construi o fabrică pilot în apropierea aflorimentului pentru procesarea minereului. Potrivit unui raport din 2023 al Institutului Oxford pentru Studii Energetice, aproximativ 70% din oferta mondială de elemente de pământuri rare este extrasă în China. Totodată, 90% din toate elementele pământurilor rare sunt procesate acolo.

spot_img
Latest news
știri