18.7 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

Cel mai mare val de caniculă din ultimii 30 de ani s-a abătut asupra Greciei

În aceste zile, grecii sunt greu încercați din pricina căldurii. Presa elenă notează că este cel mai mare val de caniculă care s-a abătut asupra țării în ultimii 30 de ani.

”Cleon”, așa cum au numit grecii valul de caniculă care s-a abătut asupra țării lor face ravagii. Mai multe regiuni au înregistrat peste 40 de grade, iar țara se va confrunta cu această situație și săptămâna viitoare. Chiar dacă Grecia trece în fiecare vară prin temperature ridicate, acum este diferit. Meteorologii spun că grecii se confruntă cu cel mai puternic val de căldură din ultimii 30 de ani. „Nu se întâlnește atât de des un val de căldură cu o durată atât de mare. Acest val de caniculă va fi cu siguranță unul dintre cele mari pe care le-am observat în țară în ultimii 30 de ani. Vom vedea, bineînțeles, odată cu trecerea fenomenului – precum valurile din 2021, 2007 și alți ani”. A explicat Kostas Lagouvardos, director pentru cercetări în cadrul Observatorului Astronomic Național din Atena.

Grecii se confruntă cu teemperaturi ridicate peerioade mult mai lungi

„Vorbim despre un fenomen care a început miercurea trecută și conform datelor va dura cel puțin 6-7 zile”. A adăugat el. Deja grecii se confruntă cu o creștere a duratei și intesității la căldură. Și tot mai multe zone înregistrează temperaturi ridicate mult mai des decât în ​​anii precedenți. Mai mult, grecii se confruntă cu acest val, adică încă din lunile iunie sau mai. ”Modelele climatice arată că valurile de căldură vor deveni mai frecvente și mai intense în următoarele decenii. Valurile de căldură prelungite și temperaturile ridicate sunt cea mai importantă problemă apărută din cauza schimbărilor climatice”. A mai explicat meteorologul.

Canicula este pan-mediteraneană

Pe de altă parte nu doar grecii au de suferit. Această caniculă este una pan-mediteraneană. „O altă diferențiere a acestui val de căldură față de restul este că are o acoperire pan-mediteraneană. Imagine pe care o vom vedea din ce în ce mai des în viitor. Adică mase de aer foarte cald care acoperă o mare parte a sudului Europei și nu numai. Anul trecut, de exemplu, am avut temperaturi foarte ridicate și mai la nord”. A conchis el.

spot_img
Latest news
știri