21.7 C
București
luni, 6 mai, 2024

Plaja Eforie Sud a fost extinsă cu ajutorul fondurilor europene

Plaja va fi deschisă turiștilor începând cu data de 1 august

Plaja din Eforie Sud, care a fost lărgită cu o investiție de peste 100 de milioane de euro, va fi accesibilă turiștilor începând cu 1 august.

Cu toate acestea, pe o porțiune de 2500 de metri pătrați, lucrările sunt momentan întrerupte, deoarece arheologii cercetează resturile unei epave vechi de aproximativ 200 de ani.

Cercetarea arheologică de la Eforie Sud a fost amânată în repetate rânduri

Potrivit Europa FM citat de Radio Eco Natura, descoperirea a avut loc în apropierea țărmului, în apa mării, însă cercetarea arheologică a fost amânată în mod repetat din cauza lipsei de scafandri arheologi brevetați de ministerul apărării, deși lucrările pentru extinderea plajei au început cu trei ani în urmă.

Dacă această lucrare ar fi fost făcută în 2020 cu scafandri, cum am solicitat inițial, ar fi fost undeva în jur de 100.000 de euro. Acum, costurile sunt estimate a se ridica undeva la 2.7 milioane de euro”, a precizat constructorul Marius Stamat.

Arheolog: ”Epava nu se află într-o stare de conservare bună”

În cursul săptămânii viitoare, groapa de 2.500 mp va fi acoperită cu nisip, iar de la 1 august, plaja de la Eforie Sud va deveni funcțională, în totalitate, pentru turiști.

Cred că este pentru prima dată în România când are loc o cercetare a unei epave în nisip. Trebuie să fim foarte atenți pentru că epava e într-o stare de conservare nu prea bună”, a explicat arheologul Mihai Duca, potrivit Europa FM.

Latest news
știri