4.9 C
București
sâmbătă, 19 octombrie, 2024

Record istoric de căldură în China: o localitate a înregistrat 52.2 grade Celsius

Pe lângă temperaturile extreme, China a fost afectată și de fenomene climatice neobișnuite, precum cele mai abundente ploi din ultimul deceniu, care au devastat culturile agricole din zona cunoscută drept ”grânarul țării”

O localitate izolată din regiunea aridă din nord-vestul Chinei a stabilit un record național de temperatură, suportând valori extreme de peste 52 de grade Celsius (126 Fahrenheit).

Valul de căldură a lovit zona în cursul zilei de duminică, se arată într-un raport publicat de Reuters și citat de Green Report.

Sanbao, situată în Depresiunea Turpan din provincia Xinjiang, a fost martora acestor temperaturi extreme, surclasând chiar și recordul anterior înregistrat în 2015.

Deși în urmă cu doar șase luni, aceeași țară se confrunta cu temperaturi de minus 50 de grade Celsius, acum se confruntă cu o căldură sufocantă care se preconizează a persista timp de cel puțin cinci zile

În ultima perioadă, țările din Asia au fost afectate de multiple valuri de căldură, înregistrându-se recorduri de temperatură, fenomen care ridică îngrijorări cu privire la capacitatea lor de adaptare la schimbările climatice rapide.

Experții climatologi avertizează că atingerea obiectivului global de menținere a încălzirii globale sub 1.5 grade Celsius devine din ce în ce mai dificilă.

Variațiile de temperatură între anotimpuri devin din ce în ce mai intense, demonstrând schimbările dramatice din climă cu care se confruntă țara

În China, perioadele îndelungate de temperaturi ridicate au avut consecințe asupra rețelelor de energie electrică și a culturilor agricole, existând temeri legate de repetarea secetei devastatoare din anul precedent, cea mai gravă din ultimii 60 de ani.

În ianuarie, în nord-estul Chinei, orașul Mohe a înregistrat un record negativ de -53 de grade Celsius, depășind astfel recordul anterior al țării de -52.3 grade Celsius înregistrat în 1969.

spot_img
Latest news
știri