Zeci de mii de cărți, unele cu o vechime de câteva secole, sunt îndepărtate de pe rafturile unei abații medievale din Ungaria, în efortul de a le proteja de o infestare cu insecte care amenință să distrugă secole de istorie consemnată, informează The Associated Press (AP).
Arhiepiscopia Pannonhalma, un vast complex benedictin vechi de 1.000 de ani, este printre cele mai vechi centre de învățământ din Ungaria. De asemenea, figurează pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, scrie News.ro.
Restauratorii evacuează aproximativ 100.000 de volume legate manual, așezându-le cu grijă în lăzi, pentru a demara procesul de dezinfecție menit să elimine insectele microscopice ascunse între paginile lor.
Gândacii de farmacie invadează biblioteca abației, atrași de adezivii din cărți
Gândacul de farmacie, cunoscut şi sub numele de gândacul pâinii, se găseşte adesea printre alimentele uscate, cum ar fi cerealele, făina şi condimentele.
Totuși, aceştia sunt atraşi şi de adezivii pe bază de gelatină şi amidon din cărţi, mai scrie sursa citată.
Aşa se face că au fost găsiţi într-o secţiune a bibliotecii care adăposteşte aproximativ un sfert din cele 400.000 de volume ale abaţiei.
Abația milenară din Ungaria, amenințată de gândaci pe fondul schimbărilor climatice, după ce a supraviețuit veacuri de războaie și invazii
De peste 1.000 de ani, abaţia se numără printre cele mai importante situri religioase şi culturale din Ungaria şi din întreaga Europă Centrală, supravieţuind secolelor de războaie şi invazii străine, precum invaziei otomane şi ocupaţiei Ungariei din secolul al XVI-lea.
Abația, care speră să redeschidă biblioteca la începutul anului viitor, consideră că efectele schimbărilor climatice au jucat un rol în apariţia infestării cu gândaci, având în vedere creşterea rapidă a temperaturilor medii în Ungaria.