18.9 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Se poate! Tinerii din Montana au câștigat un proces împotriva statului, care le-a încălcat dreptul la un „mediu curat și sănătos”

În statul american Montana, mai mulți tineri care au depus un proces în anul 2020 au avut câștig de cauză, după ce autoritățile le-au încălcat dreptul la un „mediu curat și sănătos”.

Un judecător a decis că statul Montana încalcă dreptul constituțional al cetățenilor săi la un „mediu curat și sănătos”. Acest lucru s-a permis prin dezvoltarea continuă a combustibililor fosili fără a lua în considerare efectul acestora asupra climei, conform smithsonianmag.

Avocații din Montana au spus că vor contesta decizia judecătorului, care a fost pronunțată luni. Dar dacă va rămâne valabilă, decizia ar putea crea un precedent legal revoluționar. Statul ar fi obligat să-și protejeze cetățenii de schimbările climatice cauzate de oameni.

Montana este unul dintre puținele state cu o clauză care garantează cetățenilor un mediu curat și sănătos. Acest lucru este stipulat inclusiv în constituția sa. Având în vedere acest lucru, reclamanții au susținut că un amendament la Legea privind politica de mediu din Montana, adoptat în 2011 și actualizat în mai a acestui an, este neconstituțional. Modificarea interzice agențiilor de stat să ia în considerare potențialele impacturi asupra climei și emisiile de gaze cu efect de seră atunci când acordă autorizații pentru noi proiecte de petrol și gaze.

S-a creat un precedent

Judecătoarea districtuală Kathy Seeley a fost de acord cu tinerii. În hotărâre se arată că aceștia „au un drept constituțional fundamental la un mediu curat și sănătos”.

Hotărârea anulează amendamentul, dar nu merge până la capăt. De exemplu, nu interzice extragerea sau arderea combustibililor fosili în stat, după cum relatează Ella Nilsen de la CNN.

Chiar și așa, analiștii juridici au numit hotărârea drept o mare victorie pentru litigiile climatice. Acționarea în instanță a devenit o cale din ce în ce mai populară pentru a opri avansul încălzirii globale. Mai multe cazuri similare sunt în curs de desfășurare în alte state americane, inclusiv în Hawaii și Utah. În plus, potrivit lui Daniel Farber, specialist de mediu, decizia Montana trimite un „semnal judecătorilor din alte state că poate că aceste cazuri nu sunt până la urmă atât de îndepărtate”.

„Oamenii sunt foarte adaptați la ceea ce se întâmplă în alte jurisdicții”, a mai precizat el.

Dreptul la un „mediu curat și sănătos”, încălcat în Montana

Alți experți în drept au spus că decizia ar putea chiar să inspire și pe alții să dea în judecată statele. Aceștia ar putea chiar să ceară garanții de mediu similare în constituțiile lor. Michael Gerrard, care conduce Centrul Sabin pentru Dreptul Schimbărilor Climatice de la Columbia Law School, descrie hotărârea judecătorului din Montana drept „cea mai puternică decizie cu privire la schimbările climatice emisă vreodată de vreo instanță”, conform Reuters.

Grupul care a dat în judecată statul Montana este alcătuit din 16 reclamanți cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani. Ei sunt reprezentați de avocați de la Our Children’s Trust, o firmă de avocatură nonprofit. Aceasta a avut procese climatice în toată țara. Organizația reprezintă, de asemenea, un grup de tineri care dau în judecată guvernul federal pentru sprijinul pe care acesta îl oferă pentru o economie bazată pe combustibili fosili.

Reclamanții au fost încântați de decizia judecătorului, numind-o „un câștig uriaș pentru Montana, pentru tineri, pentru democrație și pentru climatul nostru”, așa cum spune Julia Olson, director executiv și consilier juridic șef al Our Children’s Trust, într-o declarație.

Badge Busse, un reclamant în vârstă de 15 ani, a numit decizia judecătorului „monumentală” și „un lucru complet frumos”.

„Sperăm că acest lucru va continua această tendință ascendentă a pozitivității”, a adăugat el pentru The New York Times.

Între timp, avocații statului Montana au descris decizia drept „absurdă”. Același lucru l-a declarat Emily Flower, purtătoarea de cuvânt a procurorului general al Montanei, Austin Knudsen.

spot_img
Latest news
știri