17.1 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Fondul Mondial pentru Natură: ”Autoritățile trebuie să prevină dezastrele, nu doar să trateze efectele!”

Organizația solicită autorităților să adopte soluții bazate pe natură, inspirate de practici din vestul Europei și SUA, pentru a proteja comunitățile și a adapta infrastructura la noile condiții climatice

Fondul Mondial pentru Natură (WWF România) face un nou apel la autorități, precizând că este momentul ca România să aibă un plan strategic coerent, cu efecte de durată, pentru a face față inundațiilor și secetelor, având în vedere noile condiții de climă.

Nu mai vrem ca inundațiile să producă tragedii. Mulți dintre noi, în astfel de momente, se gândesc la casa bunicilor, de pe valea vreunui râu. Și vrem să îi știm în siguranță”, se arată în comunicatul publicat de WWF România pe contul de Facebook.

Digurile nu sunt suficiente

Membrii organizației pentru protecția mediului au punctat că într-un astfel de plan nu va fi suficient să avem diguri.

Prin urmare, trebuie incluse și ideile aplicate deja în țările din vestul Europei și SUA, de a lăsa spațiu de revărsare pentru râu (soluții bazate pe natură) pentru a preveni riscurile la inundații și a diminua efectele secetei.

Fondul Mondial pentru Natură: ”Soluțiile aplicate la condițiile de climă de acum 50 de ani nu pot face față celor de azi”

Aceste măsuri permit râului să se ”umfle” în luncă fără să producă pagube majore și tragedii. Este timpul să recunoaștem că am construit fără să ținem cont de inundațiile istorice care acum au loc din ce în ce mai des și că soluțiile aplicate la condițiile de climă de acum 50 de ani nu pot face față celor de azi. Autoritățile trebuie să acționeze acum strategic, nu cu gândul la trecut, ci la un viitor în care localitățile și economia se vor adapta la schimbările climatice. Stimați reprezentanți ai autorităților, haideți să facem împreună acest plan!”, au transmis membrii WWF România.

spot_img
Latest news
știri