Potrivit un nou studiu realizat de InfoCons, ciorbele din restaurante conțin aditivi periculoși și cantități alarmante de sare și zahăr.
InfoCons a făcut o cercetare cu privire la ingredientele și valorile nutriționale ale preparatelor din categoria ”Ciorbe ce se comercializează în restaurante”.
Cercetarea a descoperit ciorbe cu până la 14 aditivi și 38.8 grame de sare pe porție, scrie Radio Eco Natura.
Astfel, fie că le consumăm în restaurant sau le comandăm online, operatorul economic trebuie să respecte prevederile ORDINULUI ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022.
Ordinul este referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective.
Ciorbele din restaurante conțin aditivi periculoși și cantități alarmante de sare și zahăr
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel:
- Cei mai întâlniți aditivii alimentari sunt: E536 ferocianura de potasiu, E621 monoglutamat de sodiu, E631 inozinat disodic, E631 inozinat disodic, E627 guanilat disodic.
- Pe locul 2 se regăsesc: E415 guma xantan, E220 dioxid de sulf, E300 acid ascorbic.
- Pe locul 3 se regăsesc: E100 curcuma, E330 acid citric, E1422 amidon modificat.
Toate produsele studiate au avut următoarele informații: ”Valoarea energetică este cuprinsă între 17 kcal și 285 kcal”.
Mai mult, cantitatea de sare variază între 0.02g și 7.76g raportată la 100 g de produs.
Averitzare InfoCons: ”În cazul în care se consumă 500 grame de ciorbă atunci cantitatea de sare va ajunge la 38.8 grame”
Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
”Cantitatea de zahăr variază între 0.33g și 6.49g raportată la 100 g de produs. În cazul în care se consumă 500 grame de ciorbă atunci cantitate de zahăr va ajunge la 32.45 grame de zahăr”, mai reiese din cercetarea InfoCons.
Care sunt pericolele consumului excesiv de sare
Hipertensiune arterială – Consumul excesiv de sare poate duce la creșterea tensiunii arteriale, un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare.
Boli de inimă – O dietă bogată în sare poate contribui la dezvoltarea afecțiunilor cardiace. Printre acestea se numără insuficiența cardiacă și atacurile de cord.
Accidente vasculare cerebrale – Nivelurile ridicate de sare pot crește riscul de accident vascular cerebral, prin afectarea vaselor de sânge.
Probleme renale – Excesul de sare poate suprasolicita rinichii. Astfel, crește riscul de apariție a bolilor renale cronice.
Osteoporoză – Consumul mare de sare poate reduce nivelul de calciu din organism. Acesta poate duce la pierderea densității osoase și creșterea riscului de osteoporoză.