Încă din epoca romană, oamenii s-au plâns de dureri de cap după ce au băut vin roșu. Experiența este mai mult ca sigur la fel de veche precum vinul, adică de vreo 10.000 de ani, potrivit Science Alert.
Chimiștii specializați în vinificație au vrut să afle care e cauza acestor dureri. Până acum, ele au fost puse pe seama mai multor substanțe, precum sulfiții, aminele biogene și taninul. Totuși, se pare că de vină nu este niciuna dintre acestea.
Multor oameni li se înroșește pielea atunci când beau alcool. Înroșirea feței este asociată de cele mai multe ori cu durerea de cap. Această durere este cauzată de o etapă metabolică întârziată în timp ce alcoolul este descompus de organism. Metabolizarea se face în 2 etape. În prima, etanolul este transformat în acetaldehidă. Apoi, enzima ALDH transformă acetaldehida în acetat. Aceasta din urmă este o substanță total inofensivă.
În cazul unor persoane, acest al doilea pas este mai lent. ALDH-ul lor nu este foarte eficient. Acetaldehida se acumulează și le provoacă dureri de cap. Compusul oarecum toxic este legat și de mahmureală.
De ce te doare capul după ce bei vin roșu?
Specialiștii au vrut să vadă dacă ceva din vinul roșu ar putea inhiba ALDH. Ei au investigat lista de fenoli din vinul roșu. Anterior s-a descoperit că quercetina este un bun inhibator al ALDH. Aceasta este un compus fenolic ce se găsește în cojile strugurilor. Prin urmare, este mai abundentă la strugurii roșii decât la cei albi.
Apoi, cercetătorii au testat cât de repede ALDH descompune acetaldehida și au adăugat quercetina și alți fenoli, pentru a vedea dacă procesul a fost încetinit. Testele au confirmat că quercetina este un bun inhibator. Totuși, când corpul absoarbe quercetina din alimente sau vin, cea mai mare parte e transformată în glucuronid de către ficat și apoi e eliminată din organism.
Glucuronida la rândul ei perturbă metabolismul alcoolului în organism. Această problemă face ca acetaldehida suplimentară să circule, provocând inflamații și dureri de cap.