7.8 C
București
vineri, 20 decembrie, 2024

Noi drone plutitoare pot capta microplasticul din apă

O ouă tehnologie ar putea să ajute la curățarea apelor de microplastic.

Microplasticul s-a infiltrat în ultimele decenii în aproape toate mediile de pe planetă. A ajuns în râuri și oceane, în lacuri, pe crestele munților și în peșteri, potrivit TechExplore.

Inclusiv apa de la robinet conține microplastic, iar tehnologiile tradiționale de filtrare sunt ineficiente în a o purifica.

Dr. Seong Jin Kim și Myoung-Woon Moon de la Centrul de Cercetare a Materialelor Extreme de la Institutul Coreean de Știință și Tehnologie (KIST) au dezvoltat un nou mecanism de îndepărtare a microplasticului. Ei oferă o soluție promițătoare pentru această problemă tot mai delicată cu care se confruntă omenirea. Cei doi au dezvoltat o dronă plutitoare echipată cu structuri dentare hidrofile. Apartul este capabil să îndepărteze microplasticul din apă.

Drona plutitoare are un mecanism bazat pe un clichet hidrofil. Design-ul permite îndepărtarea microplasticelor cu dimensiuni între 1 micrometru și 4 milimetri. În plus, drona este extrem de viabilă și nu prezintă risc de înfundare. Eficiența demonstrată în cadrul studiilor a fost de peste 80% pentru diferite tipuri de microplastice. Acestea au inclus polistiren expandat, polipropilenă și polietilenă.

Tehnologia poate fi utilizată pentru îndepărtarea microplasticelor din corpuri mari de apă, precum oceanele, lacurile și râurile. Drona se poate mișca autonom și purifică apa precum un aspirator de uz casnic.

„Această tehnologie poate fi aplicată nu numai dronelor plutitoare, ci și sistemelor staționare precum filtrele de tratare a apei din fermele de acvacultură”, a spus dr. Moon.

„De asemenea, poate fi extinsă într-un dispozitiv de filtru pentru tratarea apei la domiciliu”, a adăugat el.

Cercetarea este publicată în revista Advanced Science.

spot_img
Latest news
știri