Se numește Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg, are 20 de ani și un chip de copil. Este una dintre cele mai cunoscute activiste de Mediu, încă de pe vremea când era minoră. A devenit cunoscută în 2018 întregii lumi despre lupta ei pentru protejarea Naturii. Pentru a sensibiliza populația și pentru a i se alătura demersurilor civice, Greta a vorbit necontenit despre efectele schimbărilor climatice.
Greta Thunberg este fiica actorului suedez Svante Thunberg și a cântăreței de operă Malena Ernman. Are o soră mică, care este și ea activistă, dar nu acționează pe probleme de mediu, ci este focusată pe teme sociale, cum ar fi combaterea violenței.
Greta Thunberg a fost diagnosticată la vârsta de 11 ani cu sindrom Asperger, TOC și mutism selectiv. Potrivit presei internaționale, aceste boli au stigmatizat-o și, nu de puține ori, oamenii au catalogat-o „nebună”. Astfel, tânăra activistă s-a văzut nevoită să argumenteze manipulările politice.
Greta Thunberg, protecția Mediului sau crezul dus la extrem
Ea a început să atragă atenția internațională și a devenit „virală”. A inspirat mai mulți tineri și copii și adulți care au condus la sărbătorirea mișcării „Vineri pentru viitor”. Această mișcare constă într-un număr mare de oameni din întreaga lume care își revendică dreptul de a avea un viitor „vinerea”. De fapt, este mișcarea care a stat la baza proiectului „Vinerea Verde”, derulat în mai multe state, printre care și România.
Acțiunile Gretei au strâns mai mulți pe oameni în jurul unei idei: protejarea Planetei, însă, un crez dus la extrem devine toxic. La acest moment, e în război cu Poliția bavareză și chiar riscă să fie condamnată definitiv pentru tulburarea liniștii publice. Orice idee, orice acțiune care este susținută la extrem devine nocivă, chiar dacă anterior a produs efecte benefice. De ce spunem acest lucru(?) Pentru că nu mai e loc de negociere, de dezbatere, de implementarea unor soluții cu claritate și mai ales cu empatie.