14.6 C
București
sâmbătă, 14 septembrie, 2024

Raport: pesticidele toxice sunt încă folosite constant în UE

Pesticidele toxice sunt încă folosite

Un raport realizat de grupul arată că pesticidele toxice sunt folosite des în UE. Motivul este acela că au existat derogări de urgență pentru unele dintre ele. Iar în cazul altora este vorba despre utilizări de rutină. Raportul este făcut legat de 24 de substanțe analizate între 2019 și 2022. Acestea au continuat să fie folosite deși s-a dovedit fie că aceste pesticide sunt extrem de toxic. Mai ales pentru sănătatea umană și mediu, fie că ele contribuie la creșterea agenților patogeni rezistenți la antibiotice.

Drept urmare au fost interzise în UE. Astfel au fost acordate în total 236 de autorizații de urgență pentru 14 substanțe interzise între 2019 și 2022. Pesticidele asociate cu declinul albinelor, reprezintă aproape jumătate din autorizații.

În timp ce unui pesticid, 1,3-dicloropropena, i s-au acordat derogări. Deși nu a fost niciodată aprobat pentru utilizare în UE. Legislativul UE au instituit sistemul de derogări pentru a se adapta unor circumstanțe urgente specifice care nu pot fi controlate prin alte mijloace rezonabile. Aceste autorizații de urgență sunt concepute pentru a fi limitate în timp. Adică pentru o perioadă care nu depășește 120 de zile.

Derogările pentru pesticidele toxice s-au transformat în practică

Cu toate acestea, raportul a constatat că unele state membre se bazează sistematic pe aceste derogări an de an. Fără să pună în aplicare tehnicile de management integrat al dăunătorilor (IPM). Raportul evidențiază Spania drept o recidivă, deși Austria s-a dovedit a fi „campioana” derogărilor. Un fapt care poate fi surprinzător, având în vedere că țara este adesea considerată un copil al agriculturii ecologice. Raportul a constatat că, în cele mai multe cazuri, derogările au fost solicitate de industrie. Sau de autoritățile publice, în timp ce fermierii au cerut doar patru în Grecia. Condamnând „abuzul pe scară largă” a acestui mecanism de urgență, Martin Dermine, director executiv al PAN Europa, a condamnat aceste derogări. „Acest abuz larg răspândit face ca legislația UE privind pesticidele să fie la fel de scursă ca o sită”, a spus el.

Se încearcă înăsprirea sistemului

În acest context, o sursă din UE, a explicat pentru Euractiv că Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a constatat că există justificare. În cele mai multe cazuri, autorizațiile de urgență din partea statelor membre sunt justificate în mod corespunzător. Cu toate acestea, când EFSA a constatat că justificările furnizate de statele membre nu erau satisfăcătoare a luat poziție. Comisia a „adoptat decizii care interzic statelor membre în cauză să repete aceste autorizații de urgență. Sursa a adăugat că, în ultimul său mandat, Comisia a însărcinat, de asemenea, EFSA să îmbunătățească protocoalele. Pentru a evalua dacă autorizațiile de urgență sunt „justificate în mod adecvat” în eforturile de a permite „un control și mai puternic în viitor”.

spot_img
Latest news
știri