4.3 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Introducerea algelor în alimentația vacilor ar putea reduce emisiile de metan cu 82%

Alimentația naturală, sănătoasă nu numai că ajută organismul și îmbunătățește nivelul de trai, dar poate ajuta și mediul înconjurător. Este valabil atât pentru noi, cât și pentru animale. Conform unui studiu realizat de oamenii de știință, introducerea algelor în alimentația vacilor ar putea reduce emisiile de metan cu 82%.

Cercetătorii au descoperit că vacile au produs cu 82% mai puțin metan după ce alimentația le-a fost modificată prin introducerea unei cantități mici de alge în furaje. Experimentul a durat cinci luni, ajungându-se la concluzia că hrănirea vacilor cu alge marine reprezintă o metodă viabilă, pe termen lung, de reducere a emisiilor de gaze, precizează The Guardian.

Constatarea se bazează pe cercetările anterioare, cercetări care au demonstrat că algele ar putea reduce producția de metan într-un interval de timp foarte scurt.

Reducerea gazelor cu efect de seră

Acum avem dovezi solide că algele din dieta bovinelor sunt eficiente în reducerea gazelor cu efect de seră. De asemenea, eficacitatea nu scade în timp”, a spus Ermias Kebreab, director al World Food Center și om de știință în cadrul Universității din California.

Kebreab a efectuat cercetarea, publicată în Plos One, alături de Breanna Roque, doctorand.

Vacile produc metan prin microbii din stomac, pe măsură ce își digeră alimentele fibroase. Este vorba despre un proces asemănător fermentației. Metanul rezistă mai puțin în atmosferă față de dioxidul de carbon, dar este de peste 30 de ori mai eficient în captarea căldurii. Astfel, are proprietatea de a deveni un gaz cu efect de seră major. Un tip de algă numită Asparagopsis taxiformis poate contracara parțial aceste emisii.

Alimentația modificată nu afectează producție de lapte

Cu doi ani în urmă, cercetări separate efectuate de Kebreab și Roque au demonstrat că suplimentele de alge marine reduc metanul produs de vacile crescute pentru lapte. În egală măsură, acest proces nu afectează producția de lapte.

Cele mai recente cercetări, de data aceasta asupra bovinelor de carne, nu au găsit nicio diferență în gustul cărnii animalelor care consumă alge.

Următoarea provocare, potrivit cercetătorilor, va fi găsirea unei cantități suficiente de alge, cantitate care va fi introdusă în alimentația animalelor. Iarba marină, numită Asparagopsis taxiformis, este o plantă de culoare roșie. Depinzând de valuri și maree, algele sunte relativ greu de procurat în cantități mari.

Breanna Roque a conclus faptul că, în prezent, cercetătorii sunt mulțumiți de rezultate: ”Avem, în momentul de față, un răspuns clar la întrebarea dacă suplimentele de alge marine pot reduce în mod durabil emisiile de metan”.

spot_img
Latest news
știri