Legea pentru reducerea risipei alimentare, promulgată de Preşedintele Klaus Iohannis, aduce cu sine mai multe beneficii pentru consumatori și organizațiile neguvernamentale.
Aceasta permite consumatorilor să beneficieze de prețuri reduse la produse alimentare înainte de expirarea acestora și simplifică procedurile pentru organizațiile neguvernamentale în ceea ce privește primirea alimentelor cu grad scăzut de perisabilitate.
În plus, legea are ca obiectiv organizarea la nivel național a activităților din sectorul agro-alimentar, reintroducerea alimentelor în circuitul economic, distribuirea acestora către persoanele defavorizate și facilitarea conexiunii între producătorii locali și distribuitorii și comercianții din România, transmite RFI.
Legea introduce o serie de obligaţii specifice în sarcina autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice:
- Obligația de a întocmi strategia naţională pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare care trebuie actualizată cu o periodicitate de cel mult cinci ani;
- Implementarea măsurilor de luptă împotriva risipei alimentare de către instituţii, acolo unde sunt gestionate produse alimentare;
- Crearea de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a unei platforme naţionale pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare în cadrul căreia operatorii economici şi operatorii receptori îşi introduc informaţiile obligatorii conform legii deja existente;
- Obligaţia pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de a publica pe website-ul propriu date relevante privind pierderile şi risipa de alimente ale operatorilor economici;
- Obligaţia pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de a coordona elaborarea de materiale informative pentru operatorii economici în vederea prevenirii şi reducerii risipei alimentare.
Co-iniţiatoarea proiectului: ”În România se pierd anual 2.55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi”
”În România se pierd anual 2.55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge, de exemplu, la miile de copii care încă se culcă, zilnic, flămânzi. Lupta împotriva risipei alimentare face ca alimente care, altfel, ar ajunge la groapa de gunoi să devină resurse. Legea a fost elaborată încă de la bun început de un grup transpartinic de lucru, tocmai pentru ca acest proiect să devină realitate, şi iată că, după doi ani de negocieri, avem un vot final favorabil”, a spus deputata USR Diana Buzoianu, co-iniţiatoare a proiectului.