12.6 C
București
luni, 20 mai, 2024

Trotinetomania nu afectează doar traficul, ci și natura. Cât de ”ecologice” sunt, de fapt, trotinetele electrice?

Utilizarea trotinetelor electrice este considerată o alternativă mai ecologică și mai puțin poluantă la vehiculele tradiționale cu combustie internă. În ciuda opiniei generale, aceste vehicule controversate nu sunt complet lipsite de impact asupra mediului

Sunt ușor de condus, sunt silențioase și, în timp, au devenit o reală ”modă”: trotinetele electrice pot fi o alternativă ecologică și sustenabilă la mijloacele de transport tradiționale, cum ar fi mașinile și motocicletele, dar există și alte aspecte de luat în considerare.

Redacția Ziarului de Investigații a publicat astăzi, 18 aprilie, articolul intitulat ”Trotinetele electrice: Soluție de mediu sau doar afacere? Probleme foarte mari cu siguranța acestui tip de vehicule”.

Articolul exclusiv prezintă o discuție aprofundată despre utilizarea trotinetelor electrice în mediul urban și problemele asociate acesteia.

Cât de ”ecologice” sunt, de fapt, aceste dispozitive?

Din punct de vedere al emisiilor de CO2, trotinetele electrice ar fi considerate o opțiune mai ecologică și mai puțin poluantă decât vehiculele tradiționale cu combustie internă.

Cu toate acestea, fabricarea bateriilor și componentelor electrice necesită utilizarea unor resurse precum metale rare și energie electrică din surse neregenerabile. Aceste procese pot emite cantități semnificative de gaze cu efect de seră și alte poluanți atmosferici, contribuind la schimbările climatice și la poluarea aerului.

De asemenea, trotinetele electrice necesită încărcarea cu electricitate, iar aceasta poate proveni din surse de energie poluante.

În cazul în care electricitatea este produsă, în principal, din cărbune sau alte surse de energie neregenerabile, utilizarea trotinetelor electrice poate avea un impact negativ asupra mediului înconjurător, mai ales în zonele cu o rețea electrică foarte poluată.

Să reconsiderăm: Trotinetele electrice nu sunt atât de ecologice precum s-a crezut inițial

În realitate, mult prea discutata ”eficiență ecologică” nu este decât o campanie publicitară. Sau un business care face victime printre ecologiști.

Potrivit articolului, există mai mulți factori care demontează sintagma de ”eco friendly”, cum ar fi perioada scurtă de utilizare, mixul slab de energie electrică folosit la încărcare și activitățile de colectare nocturnă și reparare a acestora.

Pericol pentru natură, pericol pentru utilizatori și un real coșmar al șoferilor

Siguranța circulației trece pe plan secund: există numeroase accidente în care sunt implicate trotinetele electrice, atât pentru utilizatorii acestora, cât și pentru pietoni. Majoritatea utilizatorilor nu respectă limitele de viteză, nu poartă echipament de protecție adecvat, iar regulile de circulație au devenit, în timp, inexistente.

Problemele nu se opresc aici: trotinetele electrice sunt folosite și pe trotuare, care sunt destinate exclusiv pietonilor. După utilizare, dispozitivele sunt ”parcate” pe mijlocul trotuarului. Desigur, este un caz fericit.

O trotinetă electrică abondonată poate fi un obstacol periculos care îi poate pune în pericol pe cei care se deplasează cu ajutorul unui baston alb sau a unui scaun cu rotile

Abuzul utilizatorilor continuă și în momentul în care dispozitivele sunt în repaus.  

Foarte multe trotinete sunt ”parcate” în locuri neadecvate, cum ar fi mijlocul trotuarului sau al străzii.

Această practică este în mod special periculoasă pentru persoanele cu nevoi speciale, precum nevăzătorii sau persoanele cu dizabilități, scaun cu rotile sau bătrânii.

spot_img
Latest news
știri