20 C
București
miercuri, 1 mai, 2024

Peste 100 de stâlpi aflaţi de-a lungul Dunării vor fi izolaţi pentru a proteja păsările împotriva electrocutării

Anunțul a fost făcut de Administrația Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD)

Peste 100 de stâlpi aflaţi de-a lungul Dunării vor fi izolaţi, pentru ca păsările să fie protejate împotriva electrocutării, au anunţat reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), prin intermediul unui comunicat publicat pe contul de Facebook.

Săptămâna trecută, un pelican creţ a murit după ce a intrat în contact cu o linie electrică în Delta Dunării

Prezenţa liniilor electrice în proximitatea zonelor acvatice în care se adună un număr mare de specii de păsări reprezintă un risc suplimentar pentru acestea.

Aşadar, este nevoie de un efort comun interinstituţional între factorii implicaţi, printre care companiile de distribuţie a energiei electrice, pentru a reduce riscul de mortalitate cauzată de liniile electrice”, au explicat specialiştii ARBDD.

Ei au explicat că la ora actuală, proiectele LIFE în implementare Danube Free Sky şi Pelican Way of LIFE au în vedere tocmai identificarea liniilor problematice pentru păsări şi echiparea acestora cu dispozitive de semnalizare pentru a fi mai vizibile.

Acțiunea vine în cadrul Proiectului transnaţional pentru protejarea păsărilor împotriva electrocutării şi coliziunii cu liniile electrice de-a lungul Dunării – Danube Free Sky

Prin urmare, vor fi izolați 100 de stâlpi împotriva electrocutării pe reţeaua de medie tensiune, 30 de kilometri de marcaj anti-coliziune pe reţeaua de medie tensiune şi 5 kilometri de marcaj anti-coliziune pe reţeaua de înaltă tensiune.

Prin marcarea liniilor electrice şi izolarea stâlpilor periculoşi în arii de protecţie specială şi în zone de importanţă avifaunistică, proiectul va preveni anual riscul de decese şi răniri în urma electrocutării şi coliziunii cu liniile electrice pentru mii de exemplare de păsări din speciile prioritare (şi din multe alte categorii de specii)”, se mai arată în comunicatul publicat de Administrația Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

Latest news
știri