12.6 C
București
miercuri, 17 aprilie, 2024

Curățenie, copaci plantați și ecologizare în București, cu ajutorul copiilor din medii instituționalizate

Mai mulți oameni care provin din medii instituționalizate au decis să devină voluntari și au reușit să transforme un București mizer într-o Capitală curată.

Este vorba de peste 100 de voluntari și copii proveniți din medii instituționalizate care au participat la o acțiune de igienizare a Insulei Plumbuita, din Sectorul 2 al Capitalei.

Au fost curățate gunoaiele, au fost plantați copaci și flori, iar organizatorii au doar două dorințe: această inițiativă să reprezinte un exemplu, iar locuitorii să respecte munca, menținând curățenia.

După ani de zile în care Insula Plumbuita, situată în parcul cu același nume, a fost dată uitării și a devenit, în tot acest timp, o adevărată groapă de gunoi, dar și un focar de infecții, acum este readusă la viață.

În luna martie, Primăria Sectorului 2 a început o acțiune de reabilitare a insulei, în urma căreia a reușit să ridice aproximativ 1.000 de tone de gunoi, aruncat de locuitorii din zonă. După evacuarea deșeurilor și a resturilor vegetale, pe suprafața insulei au fost decoperite, spre surprinderea tuturor, mai multe alei, arată Impact.ro.

Aleile erau ascunse sub trei straturi de gunoi

S-au găsit alei pe insula Plumbuita. Când am început curățenia erau ascunse sub trei straturi de gunoi. Nici apa din jur nu era așa limpede. Cifrele după două săptămâni: 929 tone gunoi evacuate. 179 tone resturi vegetale. 18 depozite necontrolate neutralizate. 39 spații verzi revitalizate. 32 locații în plan săptămâna aceasta”, a scris primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, într-o postare după acțiunea întreprinsă de primărie.

Între timp, pământul care băltea s-a uscat, iar odată cu vremea frumoasă de afară au început și acțiunile de refacere a spațiilor verzi. Astfel, în cadrul celei de-a 20-a ediții a Săptămânii Naționale a Voluntariatului, Asociația ”Foișorul de foc=Voluntariat și Parteneriat pentru Viață”, sprijinită de Primăria Sectorului 2, și-a adus aportul la înfrumusețarea zonei, prin igienizarea întregii insule, mai precizează sursa citată.

”Am lăsat în urma noastră frumos, curat și un ambient deosebit pentru locuitorii din zonă”

De asemenea, pentru Impact.ro, președintele Asociației ”Foișorul de foc=Voluntariat și Parteneriat pentru Viață” a declarat că a fost realizată o curățenie la nivel de teren, au fost strânse toate gunoaiele, au fost adunate deșeuri precum, plastic, metal, hârtii, cartoane, fiare.

Mai mult, acțiunea a fost urmată de o toaletare a arborilor din zona respectivă. Au fost plantate peste 300 de plante ornamentale, iar sacii de gunoi au fost transferați către mijloacele auto puse la dispoziție de către autoritatea locală.

Ca o concluzie: am lăsat în urma noastră frumos, curat și un ambient deosebit pentru locuitorii din zonă”, a declarat președintele Asociației.

Ajutorul voluntarilor: câteva zeci de copii din medii instituționalizate

Alături de voluntarii asociației, mai mulți copii provin din medii instituționalizate au ales să participe la această acțiune. Cei mici au fost supravegheați de reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 2.

Foto: Impact.ro

Au participat peste 60-70 de voluntari, dar noi am fost de acord, la solicitarea primăriei, pe lângă voluntarii noștrii să participe și 30-40 de copii din sistemul instituționalizat, mai tineri decât voluntarii noștri. A fost o combinație foarte bună, pentru că cei mai mici au văzut și au învățat foarte multe de la elevii și studenții noștri. Probabil, peste 100 de copii, elevi și studenți. Au fost studenți de la SNSPA, de la Universitatea Bucuresti, ASE și elevi clasele IX-XII.”, a precizat preșdintele asociației.

Ecologizarea a însemnat și un prilej extraordinar pentru socializare

Nu vreau sa exagerez, dar parcă au pătruns într-o altă lume. Am citit în ochii lor o bucurie imensă că după atâta timp au putut să se întâlnească și să comunice față în față. Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că s-au respectat toate măsurile de protecție. Acțiunea cred că a depăsit așteptările pe care le-am avut”, a mai menționat președintele Asociației ”Foișorul de Foc”.

Latest news
știri