2.5 C
București
luni, 13 ianuarie, 2025

Dig din moloz, construit într-o arie protejată. Primar: ”Eu zic că am încercat să fac ceva bun”

O primărie din județul Botoșani a decis să contruiască un dig din moloz într-o arie protejată, Turbăria de la Dersca. Este vorba despre un ecosistem de mlaștini și pajiști, locație unde trăiesc mai multe specii de plante care sunt ocrotite de lege.

În aceeași locație fusese descoperit și un sit arheologic dacic. Pentru lucrarea respectivă, primăria este amendată acum de comisarii Gărzii de Mediu cu 70.000 de lei. Edilul este obligat să aducă terenul la starea inițială în cel mult două luni, arată Știrile Pro Tv.

În urma unei anchete s-a stabilit că respectivul dig construit în aria protejată Natura 2000 – Turbăria de la Dersca, a fost realizat cu ajutorul angajaților de la gospodărirea comunei Lozna și cu utilaje ale primăriei.

Aceștia au folosit moloz rezultat din construcții, iar edilul insistă pe faptul că totul a fost realizat pentru bunăstarea localnicilor.

Ciorba din administrație: primarul explică apariția digului din moloz prin nevoia unei ”grădini de legume”

Viorel Lozneanu, primarul comunei Lozna a declarat că, pe timpul verii, oamenii nu au apă pentru animale și că intenționează să planteze o grădină de legume.

Întrebat dacă știa sau nu despre aria protejată, edilul a părut încurcat, menționând că există o serie de contradicții în ceea ce privește zona.

Nu știu să vă explic. Dumnealor spun că este, eu spun că nu este. Au fost de la Mediu. Eu zic că am încercat să fac ceva bun”.

Între timp, comisarii Gărzii de Mediu Botoșani au stabilit că acea construcție era făcută în interiorul ariei protejate, fără nicio autorizație din partea autorităților. Sancțiunile se ridică la 70.000 de lei, mai precizează sursa citată.

Pod dacic, vechi de 2000 de ani

De asemenea, în zonă există și un pod dacic din turbărie, probabil cel mai vechi lemn arheologic din România . Prefectul județului a trimis și el corpul de control la primăria din Lozna, declarând că este nevoie de clarificări.

Trebuie să clarificăm dacă era a primăriei rezerva care putea fi pusă la dispoziția cetățenilor comunei sau dacă era în domeniul privat”, a explicat Dan Nechifor.

În momentul de față, primăria beneficiază de două luni pentru a desființa digul. De asemenea, zona care a fost afectată de lucrări trebuie revină la ”aspectul” inițial.

spot_img
Latest news
știri