7 C
București
marți, 22 octombrie, 2024

Ministrul Mediului critică aspru modul în care se fac irigaţii în ţară

Mircea Fechet: ”Va trebui să ne învăţăm să irigăm ca în 2024, nu ca în 1960”

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a precizat că România continuă să se confrunte cu ”o secetă pedologică severă”.

În acest context, oficialul a criticat modul în care se fac irigaţii în ţară, spunând că în numeroase situaţii apa care se pompează prin vechile canale de pe vremea comunismului, este mai degrabă irosită.

Ministrul Mediului: ”Previziunile nu sunt foarte optimiste. Va trebui să ne învăţăm să irigăm ca în 2024, nu ca în 1960”

Din păcate, ne confruntăm cu o secetă pedologică severă. Din păcate, nici previziunile nu sunt foarte optimiste. Stăm prost la capitolul apă în sol, la fel cum trebuie să admit că şi în cazul irigaţiilor, apropo de adaptarea la schimbări climatice, cred că va trebui să ne învăţăm să irigăm ca în 2024, nu ca în 1960, pentru că deocamdată, folosindu-ne de infrastructura moştenită de la comunişti”, acuză ministrul Mediului din România.

Mircea Fechet: ”În cele mai multe situaţii, pompăm apă sau o cărăm zeci de kilometri prin nişte canale de irigaţii neimpermeabilizate”

”Pierdem mare parte din apă de la momentul la care o pompăm dintr-un râu sau dintr-o acumulare şi până ajungem la locul în care irigăm, unde uneori se întâmplă să o împroşcăm la zeci de metri distanţă sau mai bine şi să constatăm că la rădăcina plantei, acolo unde ne interesează să ajungă picătura de apă, ajunge, din nefericire, foarte puţină, raportându-ne la cantitatea cu care am pornit din sursa primară de apă”, a spus Mircea Fechet la Digi 24.

Mircea Fechet a adăugat că, în condiţiile în care apa este o resursă epuizabilă, trebuie folosite sisteme de irigaţii şi cele mai bune tehnologii pentru ca aceasta să nu fie risipită.

Administrația Apele Române: ”Facem apel la populație privind utilizarea rațională a apei”

În cursul săptpmânii trecute, Administrația Națională ”Apele Române” a anunțat că monitorizează constant exploatarea resurselor de apă și aplicarea planului de restricții.

Potrivit declarațiilor făcute de reprezentanții administrației, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 80.46%, asigurând necesarul de apă pentru beneficiari.

Mai multe râuri și sectoare din județele Gorj, Harghita, Covasna, Buzău, și Ialomița sunt în faza de atenționare sau restricții

291 de localități sunt afectate de restricțiile de apă, cele mai afectate fiind în județele Botoșani, Iași și Vrancea.

Debitul Dunării este sub media multianuală, dar nu sunt probleme la centrala nucleară Cernavodă.

spot_img
Latest news
știri