25.8 C
București
vineri, 18 iulie, 2025

Cercetătorii cartografiază mii de butoaie radioactive în Atlantic

3.500 de butoaie de deşeuri au fost localizate cu ajutorul submersibilului Ulyx, însă analiza apei, sedimentelor şi a faunei marine continuă pentru a evalua riscurile ecologice ale depozitelor radioactive abandonate până în 1993

O echipă de cercetători a cartografiat timp de o lună 3.500 de butoaie de deşeuri radioactive, scufundate pe fundul de nord-est al Oceanului Atlantic.

Cu toate acestea, oamenii de știință nu au constatat vreo radioactivitate anormală, anunţă ei, relatează AFP, citat de Radio Eco Natura.

Submersibilul Ulyx cartografiază mii de butoaie radioactive și dezvăluie starea lor pe fundul Atlanticului

Cercetătorii au putut să examineze zona cu un sonar de înaltă rezoluţie al submersibilului autonom Ulyx-Ifremer. Sonarul a realizat cu această ocazie prima sa misiune ştiinţifică.

Ulyx a realizat 16 plonjări şi a cartografiat astfel 3.350 de butoaie pe o suprafaţă de 163 de kilometri pătraţi.

Aproximativ 50 de butoaie au fost fotografiate într-o stare de conservare variabilă, cu o suprafaţă corodată şi colonizată de anemone. Pe unele butoaie s-a observat o substanţă necunoscută, probabil bitum.

În timpul misiunii, cercetătorii au realizat prelevări de sedimente cu ajutorul unor carote, şi de apă, cu ajutorul unor rozete.

Cercetătorii analizează impactul deşeurilor radioactive asupra faunei marine din Atlanticul de Nord-Est

Ei au instalat capcane pentru peşti şi crustacee, pentru a evalua efectul acestor deşeuri radioactive asupra organismelor marine.

Până în 1993, peste 200.000 de butoaie pline cu deşeuri radioactive au fost aruncate de către mai multe state europene pe câmpia abisală din nord-estul Oceanului Atlantic, în ape internaţionale, la peste 4.000 de metri adâncime.

Latest news
știri