11.7 C
București
miercuri, 1 mai, 2024

Cetățeni pentru Mediu: ”Pământul NU este o scrumieră!”

Organizația atrage atenția asupra microplasticelor existente în țigări, precizând că aceste chiștoace aruncate în natură reprezintă o formă de poluare foarte gravă pentru mediul înconjurător

Chiștoacele de țigări reprezintă una dintre cele mai comune forme de poluare a mediului înconjurător. Organizația Cetățeni pentru Mediu a tras un semnal de alarmă, precizând că aceste resturi care sunt aruncate pe sol după ce fumătorii termină de fumat au un impact dezastruos asupra mediului și sănătății publice.

Astfel, combatarea acestei forme de poluare necesită o abordare comprehensivă, care să includă educație, legislație, dar și implicarea comunității.

Cetățeni pentru Mediu: ”Atenție, fumători, Pământul NU este o scrumieră!”

Aruncați chiștoace la întâmplare, respirați, beți și mâncați chimicale și microplastice… căci asta rezultă din degradarea filtrelor sintetice, folosite la majoritatea țigaretelor în ziua de astăzi. Toxicități care vor ajunge și la voi, într-un fel sau altul”, au transmis membrii organizației Cetățeni pentru Mediu, într-un anunț publicat pe contul de Facebook.

Ce presupune poluarea cu chiștoace de țigări:

Compoziție și Degradare: Chiștoacele de țigări sunt făcute în principal din acetat de celuloză, un material plastic. Ele conțin substanțe chimice toxice și reziduuri de nicotină, gudron și alte substanțe chimice prezente în țigări.

Când sunt aruncate pe sol sau în apă, chiștoacele se descompun foarte lent, într-un proces care poate dura câțiva ani.

Poluare a Solului și Apei: Mucurile de țigări aruncate pe sol pot elibera substanțe chimice nocive care se pot infiltra în sol și apoi în apele subterane, având potențialul de a afecta calitatea apei potabile.

În plus, atunci când chiștoacele sunt lăsate în zone urbane sau rurale, ele pot ajunge în canalizări și ajunge în râuri, lacuri și oceane.

Impactul Asupra Faunei și Florei: Resturile de țigări pot fi confundate cu alimente de către animalele sălbatice sau de către animalele de companie, cum ar fi păsările sau peștii.

Aceasta poate duce la ingerarea accidentală a substanțelor chimice toxice, punând în pericol sănătatea și viața acestor animale. Mai mult, degradarea lentă a chiștoacelor poate duce la acumularea de microplastice în mediu, care ulterior pot ajunge în lanțurile alimentare.

Impactul Estetic și Economic: Chiștoacele de țigări reprezintă o formă de poluare vizuală, dăunând aspectului urban și rural al locurilor.

În plus, eforturile de curățenie și gestionare a deșeurilor pentru a elimina chiștoacele de pe străzi, plaje și spații publice pot fi costisitoare pentru autoritățile locale.

Chiștoacele de țigări aruncate în natură pot declanșa incendii periculoase, mai ales în medii uscate și cu vegetație inflamabilă

Compoziția lor inflamabilă și riscul de a genera scântei în contact cu elementele uscate pot avea consecințe devastatoare asupra mediului și comunităților.

Doar în 2023, incendiile produse de țigările aruncate în natură, la întâmplare, au produs daune semnificative ecosistemelor și proprietăților.

Latest news
știri