6.2 C
București
vineri, 24 ianuarie, 2025

Copacul din România sub care ar fi bine să nu va adăpostiți pe vreme de furtună sau caniculă

Există un copac în România care poate fi periculos în anumite condiții. Mai exact în vreme foarte caldă sau de furtună copacul trebuie evitat, chiar dacă pare că poate oferi adăpost.

Copacul în cauză este un arbore care este și protejat de lege. Specialiștii spun însă că deși pare că poate fi adăpost, trebuie evitat pe caniculă sau în caz de furtuna, Asta pentru că, spun ei, poate fi dăunător sănătății umane în contextual condițiilor meteorologice expuse mai sus. Și nu este vorba doar despre o supersitiție ci despre anumite chimicale pe care le poate emana. Nucul, căci despre el este vorba, este un arbore care poate dăinui secole. De altfel, copacul are o coroană impresionantă, dar și un trunchi care poate ajunge să fie extrem de gros. Fructele sale sunt extrem de sănătoase și conțin foarte mulți nutrienți. Vitamine și proteine, printre care vitamina B, vitamina A, lecitină și Omega-3. Doar că specialiștii spun că frunzele sale sunt toxice în anumite condiții. În vreme de caniculă sau de furtună copacul secretă anumite gaze sulfuroase. Acestea pot provoca somnolență.

Nucul este copacul ce poate fi extrem de toxic

Practic persoanele care stau la umbra nucului sau se adăpostesc la baza lui pot să fie otrăvite cu acest gaz. De altfel această otrăvire poate duce chiar și la decesul persoanei în cauză. Iar coaja fructelor sale conține polifenoli care pătează mâinile și pielea. Totodată această substanță chimică poate duce posibile iritații. Vorbim despre eventuale inflamații ale mucoasei nasului, din cauza cantității foarte mari de iod. Iar din acest motiv pot apărea episoade de dureri de cap, dar și de tuse. În caz de furtună, copacul produce o altă substanță toxică. Aceasta se numește juglonă. În caz că aceasta ajunge imediat la sol, poate infesta pământul, de aceea frunzele trebuie strânse imediat ce au picat. Asta pentru că altfel în jurul său nu va mai crește nimic. În acest context dăunătorii, dar și insectele sunt ținuți la distanță. Iar plantarea nucilor se recomandă să se facaă la 50-100 de metri distanță de casă pentru a nu cădea pe locuință în cazul furtunilor.

spot_img
Latest news
știri