12.2 C
București
vineri, 3 mai, 2024

Încă un ghețar este aproape topit în Italia și lasă o zonă de munte în colaps social

Orașul Pietracamela din zona centrală a Apeninilor Italiei este acum în mare măsură depopulat și se confruntă cu riscul de colaps social. Asta pentru că ghețarul din zonă, atracția turiștilor este aproape topit.

Pietracamela, în provincia Teramo din Italia, poate părea cu ușurință ca un oraș fantomă. La începutul lunii mai, activitatea acolo este aproape de zero. Multe dintre casele de piatră construite acolo în ultimele cinci secole sunt goale. Asta pentru că ghețarul Calderone scârțâie sub cele trei vârfuri ale Corno Grande în timp ce gheața sa se topește. Și se transformă în apă. Primăvara, avalanșele sunt frecvente. La o mie de metri în aval, torenții se umflă. Locuitorii gestionează problemele care apar adesea în regiunile montane, cum ar fi furtunile și pâraiele care provoacă crăpături pe drumurile orașului. Cu modelele sale meteorologice extreme, încălzirea globală complică și mai mult viața în această comunitate montană. Pietracamela a fost o destinație turistică la modă iarna și vara. Ghețarul Gran Sasso, unul dintre cele mai sudice din Europa, și-a pierdut statutul.

Piatracamela în prag de dispariție

Între 1999 și 2000, ghețarul s-a separat în două părți mai mici și a devenit „ghețare” conform terminologiei științifice. Acest proces, care a făcut din Cauldron un simplu sistem glaciar, a avut loc pe măsură ce sezonul de schi se scurta. „În ultimii cinci până la 10 ani, căderile de zăpadă au fost rare în timpul iernii. Dar foarte frecvente în aprilie și mai”, spune Massimo Pecci, expert la Comitetul glaciologic italian pentru Calderone. Pecci, care este și profesor universitar de glaciologie explică că situația nu este unică. Poate fi văzută în multe dintre cele aproape 4.000 de municipalități montane ale Italiei. „Munții necesită o atenție continuă. Fără întreținere și monitorizare, avalanșele sunt inevitabil mai probabile. Natura preia controlul”, spune Pecci. „Dacă lucrurile continuă așa, Pietracamela va dispărea. Vom dispărea în 20-25 de ani. Nimeni nu va mai locui aici”, spune Linda Montauti, proprietara unuia dintre cele doua restaurante ramase in sat.

Latest news
știri