14.6 C
București
vineri, 3 mai, 2024

UE a ajuns la maximum istoric de rezerve de gaze naturale, dar prețul acestora nu va stagna

Rezervele de gaze naturale ale UE au atins joi un maxim istoric. În acest fel s-a umplut necesarul pentru iarna. Totuși prețul la gaze este posibil să crească.

Mai puține gaze rusești deschid UE la fluctuațiile mai mari ale prețului pieței globale pentru gazul natural lichefiat. Gas Infrastructure Europe a declarat că magazinele de gaze ale țărilor membre au acum o capacitate de 90,12%. S-a depășit ținta de umplere de 90% pe care Bruxelles-ul trebuie să o îndeplinească până în noiembrie. „Confirmarea de astăzi că ne-am îndeplinit până acum cerințele de stocare a gazelor înainte de termen subliniază că UE este bine pregătită pentru iarnă. Și acest lucru va contribui la stabilizarea în continuare a piețelor de gaze în următoarele luni”. A declarat comisarul pentru energie al blocului, Kadri Simson, pentru POLITICO. „Piața energetică a UE se află într-o poziție mult mai stabilă decât a fost anul trecut în această perioadă”. A mai spus ea, recunoscând în același timp „am văzut în ultimele săptămâni că piața de gaze rămâne sensibilă”. Și că autoritățile vor continua să o monitorizeze pe măsură ce Continentul se îndreaptă spre vreme mai rece.

Mai puține gaze rusești nu înseamnă ieftinirea lor în Europa

Gazul rusesc a fost înlocuit în mare măsură de importuri din SUA, Norvegia, Azerbaidjan și altele. A scăzut în acest fel prețul la gaze față de vârful din 2022. Indicele olandez de preț al gazelor TTF a atins 320 de euro pe megawat oră în august anul trecut. S-a situat în jurul a 38 de euro săptămâna aceasta. Cu toate acestea, costul gazului rămâne în continuare mai mare decât înainte de război. Ceea ce înseamnă facturi mai mari pentru gospodării și productivitate mai scăzută pentru industria europeană. „Prețurile cu ridicata la gaze pot fi semnificativ mai mici decât în ​​urmă cu un an. Dar rămân în continuare considerabil mai scumpe decât prețurile istorice ale gazului din ultimul deceniu”. A declarat Tom Marzec-Manser, șeful departamentului de analiză a gazelor. la firma de analiză a pieței ICIS, avertizând că comercianții sunt încă îngrijorați de aprovizionare.

Latest news
știri