1 C
București
luni, 18 noiembrie, 2024

Dovada existenței apei pe Marte a fost găsită într-un sertar de la Universitatea Purdue

Un meteorit păstrat într-un sertar din Universitatea Purdue s-a dovedit că păstra urme ale existenței apei pe Planeta Marte.

Universitatea Purdue deține de aproape 100 de ani un meteorit denumit Lafayette. El s-a aflat într-un sertar al unității de învățământ din 1931, fără vreo informația clară cu privire la proveniența sa. În prezent, meteoritul a fost din nou analizat, potrivit Live Science.

Meteoritul are aproximativ 5 centimetri lungime. În anii 1980, cercetătorii au descoperit că gazele din interiorul său se potriveau cu atmosfera marțiană. Comparația s-a făcut pe baza informațiilor colectate în proiectul Viking al NASA.

Tot atunci, cercetătorii au aflat că mineralele din meteorit au interacționat cu apa lichidă când s-au format. Problema e că nimeni nu a reușit să calculeze acum cât timp s-au format acele minerale. Dar asta s-a aflat în noua cercetare publicată în Geochemical Perspectives Letters.

„Nu credem că era apă lichidă din abundență pe Marte la acest moment”, a declarat autorul principal al studiului, Marissa Tremblay, profesor asistent la Departamentul de Științe Pământului, Atmosferice și Planetare de la Universitatea Purdue.

Totuși, s-a ridicat ipoteza ca apa din meteorit să fi provenit din topirea permafrostului marțian. Această topire ar fi fost cauzată de activitatea magnetică ce încă se manifestă pe Planeta Roșie.

Dovada existenței apei pe Marte a fost găsită într-un sertar de la Universitatea Purdue

Tremblay și colegii ei au încercat să afle cât mai exact perioada în care s-au format respectivele minerale. Nu se cunoaște momentul exact al sosirii meteoritului pe Pământ, însă cercetătorii au reușit să afle cu aproximație. Astfel, pe baza urmelor unor ciuperci au determinat că acesta a ajuns pe pământ în anul 1919.

„Vârsta ar fi putut fi afectată de impactul care a ejectat meteoritul Lafayette de pe Marte, de încălzirea pe care Lafayette a experimentat-o în timpul celor 11 milioane de ani în care plutea în spațiu sau de încălzirea pe care Lafayette a experimentat când a căzut pe Pământ și a ars puțin. în atmosfera Pământului”, a spus Tremblay.

„Dar am putut să demonstrăm că niciunul dintre aceste lucruri nu a afectat vârsta de alterare a apei în Lafayette”, a completat cercetătoarea.

Confirmarea datei interacțiunii meteoritului cu apa lichidă nu elucidează doar istoria trecută a lui Marte. Aceleași metode pot funcționa și pe alți meteoriți găsiți pe Pământ sau în mostre aduse din misiuni pe alte planete, sateliți și asteroizi.

Astfel, cercetătorii au aflat că mineralele din meteoritul Lafayette au sub un miliard de ani.

spot_img
Latest news
știri