Vinul roșu a fost cândva promovat ca având beneficii pentru sănătate, inclusiv protecția inimii și prelungirea vieții.
Deși aceste afirmații au fost demontate de oamenii de știință, un ingredient din vinul roșu – resveratrolul – ar putea totuși oferi beneficii reale pentru sănătate.
Resveratrolul, speranța pentru prevenirea cancerului intestinal în cadrul unui studiu revoluționar
Un nou studiu va analiza dacă o doză mică de resveratrol, un compus prezent și în strugurii roșii, afine și arahide, poate contribui la prevenirea cancerului intestinal.
Acest studiu, unul dintre cele mai mari de până acum în testarea medicamentelor pentru prevenirea cancerului, va include pacienți cu risc crescut de a dezvolta această boală.
”Cu studiul Colo-Prevent, ne îmbarcăm într-un experiment unic pentru a vedea cum medicamentele ar putea opri creșterea polipilor intestinali. Acest studiu ar putea avea implicații majore asupra modului în care prevenim cancerul intestinal la persoanele care sunt cel mai susceptibile de a dezvolta boala pe măsură ce îmbătrânesc”, a declarat profesorul Karen Brown, cercetător la Universitatea din Leicester și coordonator al studiului, potrivit publicației Descoperă.ro.
Studiul investighează potențialul resveratrolului în prevenirea cancerului intestinal
Cercetarea se bazează pe peste un deceniu de muncă în laboratorul condus de Brown, care a demonstrat anterior că resveratrolul purificat poate încetini creșterea tumorilor la șoareci și poate ajunge nedigerat în intestin.
Studiul recrutează persoane cu vârste între 50 și 73 de ani, care au participat la un program de screening intestinal și au fost diagnosticate cu polipi intestinali – mici formațiuni care, deși în general inofensive, pot evolua în cancer dacă nu sunt tratate.
După îndepărtarea polipilor, participanții vor primi zilnic, timp de trei ani, fie aspirină, fie o combinație de aspirină și metformină (un medicament utilizat în tratarea diabetului), în cadrul studiului principal.
Alții vor lua resveratrol purificat sau un placebo timp de un an, ca parte a unui studiu secundar, mai transmite sursa citată.
Consumul de vin roșu nu previne cancerul
Consumul de vin roșu nu previne cancerul, iar alcoolul este o cauză cunoscută a cancerului, notează The Guardian.
Toți pacienții vor fi apoi supuși unei colonoscopii pentru a se stabili dacă polipii au început să crească din nou.
”Acest studiu deschide ușa către o nouă eră a cercetării în domeniul cancerului, în care devine mult mai ușor de prevenit prin știință de ultimă oră. Perspectivele obținute în urma studiului vor schimba modul în care ne gândim la prevenirea cancerului și vor oferi mai multor oameni șansa la o viață mai lungă și mai bună, fără teamă”, a declarat dr. Iain Foulkes, director executiv de cercetare și inovare la Cancer Research UK.