Anul 2025 ar urma să fie ”unul dintre cei mai călduroşi trei ani” înregistraţi vreodată la nivel mondial, a declarat agenţia britanică Met Office, citează Agerpres.
Declarațiile au fost făcute după un an 2024 record, care va depăşi pentru prima dată pragul simbolic de 1.5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, transmite AFP.
În 2025, încălzirea ar urma să fie între 1.29 grade Celsius şi 1.53 grade Celsius
Anul viitor, încălzirea ar urma să fie între 1.29 grade Celsius şi 1.53 grade Celsius comparativ cu perioada preindustrială (1850-1900), sau o medie de 1.41 grade Celsius, potrivit agenţiei britanice.
Sfârşitul fenomenului natural El Nino care, combinat cu încălzirea globală cauzată de om, a ridicat temperaturile în 2023-2024, ar trebui să ducă în mod normal la o răcire.
Agenția britanică Met Office și observatorul Copernicus avertizează asupra încălzirii globale accelerate, care ar putea duce la o creștere de 3.1°C până la sfârșitul secolului
Agenţia britanică a indicat, de asemenea, că 2024 este de aşteptat să fie cel mai cald an înregistrat vreodată la nivel mondial, depăşind 2023 şi ”depăşind aproape sigur pentru prima dată o temperatură de 1.5 grade Celsius peste nivelurile perioadei preindustriale”.
Această estimare este identică cu concluziile observatorului european Copernicus.
Conform ultimelor calcule ale ONU, lumea nu se află pe calea cea bună către reducerea poluării cu carbon şi evitarea unei agravări a secetelor, a valurilor de caniculă sau a ploilor torenţiale deja observate, cu un cost uman şi economic ridicat.
Politicile actuale ale naţiunilor conduc lumea către o încălzire „catastrofală” de 3.1 grade Celsius pe parcursul secolului, sau de 2.6 grade Celsius în cazul în care vor fi respectate promisiunile de îmbunătăţire a situaţiei, notează AFP care citează Programul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).