25 C
București
marți, 16 aprilie, 2024

Cafeaua la capsulă, mai ecologică decât cafeaua tradițională la filtru

Chiar și preparatul cafelei poate fi poluant

Multă lume consideră că acele capsule de cafea sunt un coșmar ecologic. Ei bine, potrivit ultimelor studii, nimic mai fals, modul acesta de preparare a cafelei nu pare atât de poluant. În unele cazuri prepararea unei căni de cafea cu filtru într-o cafetieră cu filtru poate genera de aproximativ 1½ ori mai multe emisii. Decât utilizarea capsulelor. Asta arată o analiză efectuată de cercetătorii de la Universitatea Quebec din Chicoutimi, Canada citați de Washington Post. Studiul se adaugă unui număr tot mai mare de cercetări care arată că presupunerea că ambalajul face cel mai mult rău mediului este adesea greșită. În schimb, spun experții, este important să ne uităm la întreaga durată de viață a unui produs. De la momentul fabricării până la momentul în care ajunge la groapa de gunoi. Asta pentru a ne da seama care schimbări ar putea avea cel mai mare efect asupra îmbunătățirii durabilității.

Impactul ambalajului e mai mic decât cel al produsului

În cazul preparării cafelei acasă, acest ultim studiu arată că aceasta se rezumă în mare parte la a nu irosi apă sau cafea. “Ca și consumator, ceea ce vedem că rămâne după cafea sunt deșeurile vizibile din fața noastră, iar acestea tind să fie adesea ambalaje și materiale plastice”, a spus Shelie Miller, profesor de sisteme durabile la Universitatea din Michigan, Școala pentru Mediu și Sustenabilitate. „Dar impactul ambalajului, în general, este mult, mult mai mic decât produsul în sine”, a adăgat ea.

Sunt mai multe concluzii care reies în urma acestor cercetări, prima este accea că mai puțină cafea înseamnă totodată și mai puține emisii.  Studiul recent, care a analizat patru tehnici comune de preparare, a constatat că acea cafea instant pare să producă cea mai mică cantitate de emisii atunci când sunt utilizate cantitățile recomandate de apă și cafea. Acest lucru se datorează în parte pentru că, de obicei, este utilizată o cantitate mică de cafea instant pe ceașcă, iar apă clocotită într-un ibric tinde să consume mai puțină energie electrică în comparație cu o cafetieră tradițională. În plus, metoda nu produce zaț de cafea care trebuie aruncat, potrivit cercetătorilor studiului.

Cafeaua tradițională, cea mai mare amprentă de carbon

Cafeaua tradițională cu filtru, pe de altă parte, are cea mai mare amprentă de carbon. În principal pentru că sunt folosite mai multe boabe măcinate pentru a produce aceeași cantitate de cafea, au scris cercetătorii. Această metodă, au observat cercetătorii, tinde, de asemenea, să consume mai multă energie electrică pentru a încălzi apa și a o menține caldă. Un al doilea aspect este modul în care se face cafeaua.  Impactul cafelei asupra mediului este puternic influențat de modul în care oamenii își pregătesc băuturile, a spus Rodrigues Viana.

De exemplu, în cazul cafelei instant, dacă folosiți cu 20% mai multă cafea și încălziți de două ori mai multă cantitate de apă, este clar alegerea buna sunt capsulele. Un al treilea aspect este că ambalajul nu trebuie să constituie o fixație. Desigur, producerea și aruncarea capsulelor poate avea un impact asupra planetei.

Dar, studiile arată că cea mai mare parte a efectelor asupra mediului ale consumului de cafea provine din producerea boabelor de boabe și a energiei necesare pentru prepararea ei. Nu în ultimul rând trebui să vă întrebați dacă beți toată ceașca de cafea și dacă o doriți cu adevărat.„Nu există neapărat o regulă simplă de a spune consumatorilor: „Iată cea mai bună opțiune de mediu”, a spus Miller. În schimb, ea recomandă să vă concentrați pe reducerea deșeurilor și a consumului în ansamblu și să încercați să fiți cât mai eficienți cu resursele pe care le aveți.

Latest news
știri