15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie, 2024

Comisia Europeană avertizează: “nu mai putem face față creșterii prețurilor alimentelor”

Comisarul European pentru Agricultură a declarat că în acest moment Comisia Europeană a epuizat toate opțiunile pentru a face față creșterii prețurilor alimentelor și inputurilor. Acesta a reiterat că singura cale de urmat este creșterea bugetului UE pentru subvenții agricole. Vorbind în fața sesiunii plenare a Parlamentului European, comisarul a subliniat că inflația ascendentă și-a pus amprenta asupra sectorului agroalimentar în ultimul an.

Comisarul European pentru Agricultură a declarat că în acest moment Comisia Europeană a epuizat toate opțiunile pentru a face față creșterii prețurilor alimentelor și inputurilor. Acesta a reiterat că singura cale de urmat este creșterea bugetului UE pentru subvenții agricole. Vorbind în fața sesiunii plenare a Parlamentului European, comisarul a subliniat că inflația ascendentă și-a pus amprenta asupra sectorului agroalimentar în ultimul an. „Costul de producție este o creștere de aproximativ 30% a prețurilor agricole, dar la produsele agricole, este de 24%”, a spus el.

A subliniat că acest lucru nu este suficient pentru a compensa în mod adecvat fermierii. Prețurile mondiale la alimente au început să se stabilizeze după doi ani de volatilitate. Asta în timp ce europarlamentarii au explicat că în zonă acestea rămân la niveluri ridicate din cauza creșterii costurilor la energie și îngrășăminte combinate cu speculațiile pe piață. Și, după cum au precizat, costurile crescânde afectează în mod disproporționat familiile cele mai vulnerabile.

Mâncarea a devenit o povară uriasă pentru bugetul familiilor

„Știm că există o povară uriașă pentru bugetul familiei lor, acest tip de cheltuieli cu alimente”, a spus europarlamentarul socialist Isabel Carvalhais. Executivul UE a folosit deja toate mecanismele pe care le avea la dispoziție. Pentru a ajuta la scăderea costurilor inputurilor și, prin urmare, la scăderea prețurilor la alimente. „Comisia a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a crește oferta de alimente, care este decisivă pentru prețuri”, a spus el. De altfel comisarul a explicat că executivul UE „a dorit să îndepărteze toate obstacolele care împiedică creșterea producției de alimente și potențial aducerea cresc prețurile”.

Se dorește mai multă susținere pentru fermieri

Pentru îngrășăminte, Comisia Europeană „a propus tot ceea ce am fi putut propune în sfera competențelor noastre – am propus toate aceste instrumente care ar putea fi aplicate”, a spus el. Comisia a declanșat anterior fondul de criză pentru prima dată. Și a luat, de asemenea, decizia controversată de a ridica plafonul ajutorului de stat la 250.000 EUR. O mișcare susținută de comisar ca fiind necesară în situația de criză.

Între timp, Wojciechowski s-a străduit să sublinieze că nu este locul executivului UE să ofere sugestii statelor membre despre cum să abordeze inflația. Principala sugestie concretă prezentată de comisar pentru a consolida sectorul a fost creșterea bugetului politicii agricole comune (PAC). „Fermierii noștri sunt la înălțime, dar lucrează în circumstanțe foarte dificile”, a spus el, subliniind nevoia de mai mult sprijin în viitor.

Latest news
știri