2.6 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

O soluție ecologică, inovatoare și de viitor: combustibil pentru avioane, produs din deșeuri alimentare

Ne gândim la natură fără să excludem confortul pensonal: cercetătorii au creat un combustibil pentru avioane din deșeuri alimentare, cu 165% mai ecologic decât kerosenul.

Nimic nu se pierde, totul se transformă: aceastră procedură va produce combustibili pentru aeronave. De asemenea, oamenii de știință au precizat că acest proces va contriubui și la reducerea drastică a emisiilor de carbon, emisii produse de zborurile mondiale.

Conform BBC, cea mai mare parte din mâncarea reciclată în întreaga lume pentru energie este convertită în gaz metan. Însă, cercetătorii americani spun că au găsit un mod prin care pot transforma acest tip de deșeuri într-o parafină care funcționează la motoarele avioanelor.

Combustibilul reciclat: mult mai ecologic

Autorii noului studiu explică cum combustibilul reciclat este cu 165% mai ecologic decât combustibilii fosili. Cifrele vin de la reducția de carbon emis în timpul zborului, combinată cu faptul că mâncarea nu mai este dusă la groapa de gunoi. În acest mod sunt salvate multe alte resurse.

Sunt combustibili impresionanți care se bazează pe arderea gunoiului uscat, însă acesta funcționează pentru deșeurile cu conținut mare de apă pe care le depozităm de obicei la groapa de gunoi”, a spus autorul studiului, Derek Vardon.

Recensământul deșeurilor: milioane de tone de plastic ajung în ocean

În anul 2019, se făcea o analiză și un ”recensământ” mondial al deșeurilor din plastic. Analiza, deosebit de sumbră, preciza că aproape 300 de milioane de tone de deșeuri de plastic sunt generate anual, în toată lumea.

Concluzia era aceeași ca în 2021: nu reciclăm, rămânem nepăsători, preferăm un confort care distruge și refuzăm să ne gândim la natură, la planetă și la viitor.

O altă concluzie, de data aceasta cu cifre, spunea că sute de milioane de tone de plastic ajung la gropile de gunoi. Varianta cu gropile de gunoi este, însă, una optimistă: o cantitate însemnată de gunoi ajunge în râuri, în mări și în oceane.

În urma studiului realizat în urmă cu doi ani, se preciza că până în 2050 am putea găsi în apele mărilor mai mult plastic decât peşte, potrivit Fundaţiei Ellen MacArthur.

Plasticul ar putea fi transformat în carburant

O utilizare a deșeurilor de plastic însemna ca acest material să devină carburant. Astfel, o companie din Germania anunța, în 2019, că este pregătită să lanseze producţia de carburant obţinut din deşeuri de plastic.

După şase ani de cercetări, a dezvăluit prototipul unei maşinării capabile să transforme un kilogram de plastic în aproximativ un litru de combustibil, menționa, la vremea respectivă Digi 24.

spot_img
Latest news
știri