19.6 C
București
joi, 28 martie, 2024

Incendiile din Australia: consecinţe semnificative pentru climă

Incendiile care au devastat Australia în 2019-2020 au fost atât de mari încât au trimis tot atât de mult fum în stratosferă cât o erupţie vulcanică importantă, cu consecinţe semnificative pentru climă, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science, relatează AFP, citată de Agerpres.

De asemenea, incendiile au fost de o amploare şi o violenţă fără precedent, devastând regiuni întregi din Australia, aproape trei miliarde de animale murind sau fiind rănite.

Mai mult decât atât, a fost analizată cantitatea de fum care, potrivit cercetătorilor, este comparabilă cu cea cauzată de erupţia Muntelui Pinatubo din Filipine în 1991, a doua cea mai mare erupţie din secolul al XX-lea.

Am fost extrem de surprinşi” de aceste rezultate, a declarat pentru AFP Ilan Koren, unul dintre cei doi coautori ai studiului şi profesor la Institutul de Ştiinţe Weizmann din Israel. Fumul ”a părăsit Australia prin est şi a revenit în Australia prin vest după două săptămâni, este incredibil”, a spus cercetătorul.

Incendiile din Australia: intensitate, locație și consecințe

Conform studiului, fenomenul este axat pe trei factori: în primul rând, intensitatea incendiilor. În al doilea rând, faptul că unele dintre ele erau localizate la sud, unde graniţa dintre troposferă şi stratosferă este mai mică. În cele din urmă, pentru că au fost localizate lângă o zonă cu furtuni puternice, ceea ce a contribuit la ridicarea fumului.

Faptul că fumul a atins această înălţime este crucial: la o înălţime redusă în atmosferă, fumul rămâne doar câteva zile sau săptămâni. ”Însă când ajunge în stratosferă, el rămâne mai multe luni sau ani”, a adăugat Ilan Koren.

În plus, vânturile sunt mai puternice acolo, ceea ce are drept efect împrăştierea fumului departe şi rapid.

Ceea ce se obţine este o pătură subţire de fum care acoperă întreaga emisferă sudică timp de mai multe luni”, a rezumat Koren.

Latest news
știri