1.6 C
București
miercuri, 15 ianuarie, 2025

Legătura dintre fermele de animale sălbatice și Covid-19

După mai multe luni de studii, după investigații și multiple cercetări, Organizația Mondială a Sănătății a ajuns la concluzia că fermele de animale sălbatice din China ar fi sursa pandemiei de Covid-19.

Aceste ferme, aflate în apropierea provinciei Yunnan din sudul Chinei, furnizau animale vânzătorilor din piața de fructe de mare Huanan, din Wuhan. Tot aici au fost descoperite primele cazuri de COVID-19, a declarat Peter Daszak, care a făcut parte din echipa OMS, echipă care a călătorit în China, relatează Live Science.

Timp de mai bine de un an ne-am hrănit cu speculații și teorii ale conspirației apărute peste noapte: un virus creat de oameni în laborator, o acțiune militară sau ipoteza conform căreia coronavirusul nu ar exista.

Știrile senzaționaliste îi aduceau pe liderii mondiali în prim plan, iar populația discuta despre proiecte secrete, despre servicii secrete, ajungându-se până la o posibilă modificare a ADN-ului uman.

Ideea mai puțin dezbătută a fost comerțul cu animale și transmiterea virusului de la animal la om.

Ipoteză respinsă: virusul nu ar fi fost creat în laborator

Conform DC News, în ianuarie, o echipă de experți a OMS s-a deplasat în China pentru a cerceta modul în care a apărut pandemia care a infectat până acum peste 120 de milioane de oameni și a ucis alte 2,6 milioane de persoane din toată lumea.

S-au răspândit o serie de teorii ale conspirației despre originea virusului, inclusiv faptul că virusul a fost scăpat dintr-un laborator din Wuhan. Luna trecută, anchetatorii OMS au respins această ipoteză.

Toți oamenii de știință care au studiat problema au ajuns la aceeași concluzie – aceea că virusul provine de la lilieci și a ajuns la oameni printr-o altă specie de animale. La aceeași concluzie au ajuns și experții OMS: virusul a plecat de la lilieci din sudul Chinei, a trecut la animalele din ferme și apoi a ajuns la oameni, mai arată sursa citată.

Fermele de animale sălbatice: un proiect al guvernului

Concluzia lui Peter Daszak: ”Fermele de animale sălbatice fac parte dintr-un proiect pe care guvernul chinez îl promovează de 20 de ani pentru a ajuta populația rurală să scape de sărăcie și pentru a echilibra diferențele dintre rural și urbană. Ei iau animale exotice, cum ar fi zibete, porci spinoși, pangolini, câini raton și șobolani de bambus, pe care le cresc în captivitate”, spune expertul OMS

Concluzia statului chinez: în luna februarie 2020, China a decis închiderea ferbelor respective. Conform speculațiilor din interiorul guvernului chinez, virusul ar fi ajuns de la lilieci la oameni, a spus Daszak. Astfel, autoritățile ar fi recurs la mărusi drastice, măuri prin care fermierii au sacrificat sacrifice animalele pentru ca virusul să nu fie transmis.

Un virus al liliecilor, similar coronavirusului

Multe dintre aceste ferme au animale care pot transmite coronavirusuri, inclusiv zibete și pangolini.

Majoritatea sunt situate în apropiere de provincia Yunnan din sudul Chinei. Aici, oamenii de știință au descoperit anterior un virus al liliecilor care este similar în proporție de 96% cu SARS-CoV-2, potrivit NPR.

Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății nu este sigură care animal a reprezentat ”legătura”, adică intermediarul care a transmis virusul de la lilieci, la oameni.

spot_img
Latest news
știri