Mai multe grupuri de mediu au decis să dea în judecată Comisia Europeană pentru că executivul UE le-a respins cererea de retragere a gazelor fosile din taxonomia finanțelor durabile a UE. Mai exact este vorba despre ceea ce a făcut anul trecut CE, atunci când a acordat centralelor electrice pe gaz o etichetă „durabilă”. Ca să fie în conformitate cu taxonomia UE privind finanțele verzi, cu condiția să îndeplinească un prag strict de emisii de CO2. Astfel, centralele pe gaz vor fi considerate o tehnologie „de tranziție” în conformitate cu taxonomia UE. Cu condiția să înlocuiască centralele electrice pe cărbune existente și „supus unor limite clare și perioade de eliminare treptată”, a spus executivul UE.
ONG-urile spun că legislația se contrazice cu cea legată de climă
Doar că decizia a înfuriat mai multe grupuri de mediu– ClientEarth, Biroul pentru Politici Europene al WWF, Transport & Mediu(T&E) și BUND (Friends of the Earth Germany). Cei patru au început acțiuni în justiție în septembrie pentru a opri includerea gazelor fosile în regulamentul de finanțare durabilă a blocului. Ei au argumentat că legislația intră în conflict cu Legea europeană privind clima și nu respectă obligațiile UE în temeiul Acordului de la Paris. În februarie, Comisia le-a respins cererea, iar ONG-urile contestă acum această decizie introducând un dosar la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Etichetarea gazelor fosile ca sustenabile este ilegală
„Etichetarea gazelor fosile drept „sustenabile” este pe cât de absurdă, pe atât de ilegală. Aceasta contravine avizelor științifice ale UE și subminează în mod fundamental credibilitatea acțiunii UE în domeniul schimbărilor climatice. Gazele fosile nu sunt curate, nu sunt ieftine și nu sunt o sursă sigură de energie”, a declarat un purtător de cuvânt al celor patru organizații verzi. ONG-urile susțin că gazul nu poate fi considerat o sursă durabilă de energie și are un impact uriaș asupra schimbărilor climatice. Deoarece este o sursă cu conținut ridicat de carbon atunci când este ars, în timp ce extracția și transportul acestuia duc și la eliberarea de metan, un puternic gaz cu efect de seră. Întrucât dosarul a fost depus pe 18 aprilie, activiștii de la Greenpeace Luxemburg plănuiesc să se adună în fața Curții pentru a protesta împotriva etichetei „verzi” pentru gaz și nuclear.