16.1 C
București
sâmbătă, 25 mai, 2024

Sarcofag de copil, descoperit la Cluj. Monumentul datează din perioada romană

Un sarcofag care ar data din perioada romană a fost descoperit, ieri, în Cluj, cu ocazia lucrărilor de modernizare de pe Bulevardul 21 Decembrie, vizavi de Liceul Eminescu.

Perioada a fost stabilită luându-se în calcul forma sarcofagului, iar reprezentanţii muzeului clujean consideră că descoperirea reprezintă o frumoasă surpriză, mai ales că evenimentul coincide cu Ziua Internațională a Muzeelor.

Ce cadou mai frumos poate primi un muzeu de istorie, de Ziua Internațională a Muzeelor, decât încă o „piesă” din trecut, care să-l ajute să reimagineze istoria? Colegii de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei au descoperit pe șantierul de pe Bulevardul 21 Decembrie un sarcofag de copil din perioada romană”, au scris reprezentanţii muzeului clujean pe Facebook.

Datele exacte despre sarcofag, vor fi stabilite de specialiști

De asemenea, aceștia au precizat că sarcofagul va ajunge la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, unde urmează să fie desfăcut, împreună cu descoperitorii și cu specialiștii în domeniu.

Vă vom anunța despre poveste când descoperirea ne va „spune” mai multe, în urma cercetărilor. La mulți ani tuturor muzeelor! Sperăm că și restul de muzee au „primit” azi cadouri la fel de valoroase”, au precizat reprezentanţii pe contul de socializare.

Foto: Ziua de Cluj

Conform Ziua de Cluj, modernizarea Bd. 21 Decembrie se va efectua pe tronsonul Biserica Sfântu Petru – intersecția cu str. Regele Ferdinand. Primăria a solicitat un proiect de la Planwerk, societatea de arhitectură care a regândit și Piața Unirii.

Mai mult, bulevardul va avea piste de biciclete pe ambele părți ale drumului, iar banda dedicată pentru mijloacele de transport în comun va fi separată fizic de benzile pentru traficul general. Vor fi plantați arbori, așa cum sunt și pe străzile Horea sau pe Moților. Dispare însă o bandă auto pe sensul spre centru, dar nu și în intersecții, iar în locul parcării din fața bisericii Sfântu Petru ia naștere o piațetă, cu arbori și băncuțe, mai arată sursa citată.

În momentul în care lucrările de modernizare vor fi finalizate, bulevardul va fi prima stradă din țară care va avea un sistem de depistare a autovehiculelor care trec pe culoarea roșie a semaforului.

spot_img
Latest news
știri